Trećina kućnog budžeta u Srbiji se pojede i popije

Trećina kućnog budžeta u Srbiji se pojede i popije

Domaćinstva su prošle godine u Srbiji prosečno trošila 64.500 dinara. Najveći deo novca potrošeno je na hranu.

Situacija u EU je drugačija – domaćinstva najveći deo budžeta troše na režije. 

Stanovnici siromašnih zemalja izdvajaju više novca iz kućnog budžeta za hranu nego oni iz bogatih država. U Srbiji se pojede i popije trećina svega što se zaradi, po čemu smo među rekorderima u Evropi. U Evropskoj Uniji se na hranu u proseku u prošloj godini trošio 1.861 evro po stanovniku, a u Srbiji 926 evra.

Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije objasio je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, da pored razlika u platežnoj moći, postoje i kulturološke razlike, odnosno drugačije potrošačke navike.

U EU se tri puta više troši na restorane i hotele – kaže Malinović i navodi primer Italije, gde se proseku jedan ili nijedan obrok priprema u kući, a dva u restoranima.

U Srbiji se troši gotovo isto na alkoholna pića i duvan kao i u EU, a Malinović ukazuje na činjenicu da građani više pića konzumiraju kući nego po kafanama, navodeći primer slava i drugih kulturoloških razlika.

– Što se tiče slobodnog vremena, građani EU troše tri puta više za kulturu i rekreaciju, što ne znači da građani Srbije prema tome nemaju kvalitetan odnos – čak se može reći suprotno, smatra Malinović.

Suština je, objašnjava, da su cene u oblastima kulture i rekreacije značajno niže nego u EU.

U zemljama Evropske unije najveći procenat novca odlazi na stanovanje i račune, 24 odsto.

Upitan da li će se struktura troškova menjati sa povećavanjem plata, Malinović smatra će se više izdvajati za slobodno vreme, a menjaće se i potrošačke navike, kao na primer češće konzumiranje obroka van kuće. On ukazuje na primer brojnih "ekspres restorana" koji se pojavili u Beogradu poslednjih godina, prenosi B92.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marko

  pre 251 dan i 44 minuta

  B92, SNS glasilo.

  Ekspres restoran nije restoran.

  Oceni komentar:
  0
  2