Trećina žena je u opasnosti od nastanka hiperpigmentacije

Trećina žena je u opasnosti od nastanka hiperpigmentacije

Neki delovi kože mogu da postanu tamniji od ostalih zahvaljujući nakupljanju melanina, pigmenta koji daje boju.

Neki delovi kože mogu da postanu tamniji od ostalih zahvaljujući nakupljanju melanina, pigmenta koji daje boju. Kada se prekomerno stvara ili neujednačeno razvija, posledice su: nepravilna boja kože, smeđe fleke, tamna područja koja liče na masku...

Čak trećina žena je u opasnosti od nastanka hiperpigmentacije, koja je, u suštini, bezopasna, ali čini da koža bude neprivlačna. Na njenu pojavu utiču genetika, starost i hormoni, a najpre - izglaganje suncu. Sunčevo zračenje (UVA i UVB zraci) i vidljiva svetlost uzrokuju nakupljanje viška melanina u koži i pojavu tamnih fleka, pa je dobra zaštita od sunca najbolji način da sačuvamo ten od nastanka problema s pigmentacijom.

Prekomerni melanin nakuplja se na slojevima kože i dovodi do neujednačene boje kože, gubitka boje i tamnih fleka. Iako mogu da izgledaju slično, ove sunčane pege, kako ih ponekad nazivaju, u zavisnosti od uzroka, dele se u više kategorija:

Postupalna hiperpigmentacija - Crveni trag od bubuljice koju ste istisnuli prošle nedelje konačno je nestao, ali na tom mestu nastala je tamna fleka i neće da nestane. Postoji verovatnoća da je ovaj podsetnik na bubuljicu postupalna pigmentacija koja se javlja kad trauma ili upala (poput akni) uzrokuje nastanak viška melanina na lokalizovanom području. Ova "bubuljica" tamni pod uticajem UV zraka. I postoperativni ožiljci i ostali izvori upale kože mogu da dovedu do hiperpigmentacije ako ta područja nisu zaštićena od sunca.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez struje betanija servisne informacije novi sad Vreme u Novom Sadu Republički hidrometeorološki zavod petrovaradinska tvrđava zdravlje Elektrodistribucija Novi Sad bez tople vode klisa elektrovojvodina jkp čistoća klinika za ginekologiju i akušerstvo bez vode milorad kapor Miroslav Antić jkp novosadska toplana JKP Vodovod i kanalizacija matičar novosadsko porodilište novorođenčad bez grejanja vremenska prognoza isključenje vode telep Isključenje struje novi sad novosađani isključenja struje bebe