Tretman medijskih sadržaja o deci u našoj zemlji: Nasilje i narkomanija teme u čak 56 odsto objava

Tretman medijskih sadržaja o deci u našoj zemlji: Nasilje i narkomanija teme u čak 56 odsto objava

Na televizijama u Srbiji u proseku se emituje manje od jednog priloga o deci dnevno u celokupnom programu, kao i manje od jednog teksta dnevno u analiziranim dnevnim listovima, pokazuje istraživanje "Medijska slika dece u Srbiji 2018." koje je sproveo Centar za profesionalizaciju medija i medijsku pismenost (CEPROM).

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 20. jula do 1. oktobra ove godine i obuhvatilo je televizije sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV Pink, TV Prva, TV O2 i TV Happy), kao i sedam dnevnih novina (Politika, Danas, Večernje novosti, Blic, Kurir, Informer i Srpski telegraf).

Kada je reč o konotaciji medijskih objava, čak 57,95 odsto tekstova u dnevnoj štampi ima negativnu konotaciju, dok televizije pokazuju veći senzibilitet prilikom izveštavanja o deci jer su sa 44,19 odsto najbrojniji prilozi sa pozitivnom konotacijom. Međutim, zbirni rezultat za televizije i dnevnu štampu pokazuje da je od ukupno 769 objava u svim analiziranim medijima skoro polovina sa negativnom konotacijom.

Posebno zabrinjavajući podaci odnose se na teme koje su dominatne u domaćim medijima. Iako se i tu beleži razlika u izveštavanju televizije i dnevne štampe, zbirni rezultati pokazuju da su zlostavljanje dece, nesreće, nasilje i narkomanija teme u čak 56 odsto objava o deci, dok su istovremeno uspesi i dostignuća dece izuzetno retko prisutni i na televiziji i u štampi i udeo takvih objava svodi se praktično na nivo statističke greške.

"Mračni povodii zabavni sadržaji dominantni

Osim "mračnog" povoda za izveštavanje o deci u medijima, novinarka i urednica nedeljnika "Vreme" Jovana Gligorijević kaže da se na nacionalnim frekvencijama u Srbiji deca pojavljuju u dve iteracije – kroz Dečji dnevnik RTS koji vode deca, ali ga ne gledaju deca već odrasli kojima su slatki mali voditelji, i kao pevački, igrački i zabavljački talenti u raznim talent šou programima i kolažnim emisijama, gde se pojavljuju kao igrači folklora ili plesnih škola i sekcija.

- Dečji časopisi su gotovo izumrli jer su neprofitabilni, mada, dobar trend imamo u izdavaštvu i sve široj ponudi dečje literature za sve uzraste. S druge strane, novi mediji, a najviše YouTube, upravo za ciljnu grupu imaju decu od sedam do 14 godina, ali tu se srećemo sa problemom kvaliteta sadržaja, jer jutjuberi često ne vode računa o rečniku i skloni su verbalnom nasilju prema konkurentima, što deca kopiraju i time se perpetuira vršnjačko nasilje – ocenjuje Gligorijević.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp lisje JKP Vodovod i kanalizacija novi sad sremski karlovci servisne informacije novi sad Vreme u Novom Sadu sahrane Hitna pomoć elektrovojvodina novosadsko porodilište bez vode vremenska prognoza RHMZ novosađani isključenje vode gradsko groblje bebe bez struje vremenska prognoza novi sad novorođenčad isključenja struje Spens Elektrodistribucija Novi Sad Isključenje struje betanija raspored sahrana novi sad servisne informacije