Tretman medijskih sadržaja o deci u našoj zemlji: Nasilje i narkomanija teme u čak 56 odsto objava

Tretman medijskih sadržaja o deci u našoj zemlji: Nasilje i narkomanija teme u čak 56 odsto objava

Na televizijama u Srbiji u proseku se emituje manje od jednog priloga o deci dnevno u celokupnom programu, kao i manje od jednog teksta dnevno u analiziranim dnevnim listovima, pokazuje istraživanje "Medijska slika dece u Srbiji 2018." koje je sproveo Centar za profesionalizaciju medija i medijsku pismenost (CEPROM).

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 20. jula do 1. oktobra ove godine i obuhvatilo je televizije sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV Pink, TV Prva, TV O2 i TV Happy), kao i sedam dnevnih novina (Politika, Danas, Večernje novosti, Blic, Kurir, Informer i Srpski telegraf).

Kada je reč o konotaciji medijskih objava, čak 57,95 odsto tekstova u dnevnoj štampi ima negativnu konotaciju, dok televizije pokazuju veći senzibilitet prilikom izveštavanja o deci jer su sa 44,19 odsto najbrojniji prilozi sa pozitivnom konotacijom. Međutim, zbirni rezultat za televizije i dnevnu štampu pokazuje da je od ukupno 769 objava u svim analiziranim medijima skoro polovina sa negativnom konotacijom.

Posebno zabrinjavajući podaci odnose se na teme koje su dominatne u domaćim medijima. Iako se i tu beleži razlika u izveštavanju televizije i dnevne štampe, zbirni rezultati pokazuju da su zlostavljanje dece, nesreće, nasilje i narkomanija teme u čak 56 odsto objava o deci, dok su istovremeno uspesi i dostignuća dece izuzetno retko prisutni i na televiziji i u štampi i udeo takvih objava svodi se praktično na nivo statističke greške.

"Mračni povodii zabavni sadržaji dominantni

Osim "mračnog" povoda za izveštavanje o deci u medijima, novinarka i urednica nedeljnika "Vreme" Jovana Gligorijević kaže da se na nacionalnim frekvencijama u Srbiji deca pojavljuju u dve iteracije – kroz Dečji dnevnik RTS koji vode deca, ali ga ne gledaju deca već odrasli kojima su slatki mali voditelji, i kao pevački, igrački i zabavljački talenti u raznim talent šou programima i kolažnim emisijama, gde se pojavljuju kao igrači folklora ili plesnih škola i sekcija.

- Dečji časopisi su gotovo izumrli jer su neprofitabilni, mada, dobar trend imamo u izdavaštvu i sve široj ponudi dečje literature za sve uzraste. S druge strane, novi mediji, a najviše YouTube, upravo za ciljnu grupu imaju decu od sedam do 14 godina, ali tu se srećemo sa problemom kvaliteta sadržaja, jer jutjuberi često ne vode računa o rečniku i skloni su verbalnom nasilju prema konkurentima, što deca kopiraju i time se perpetuira vršnjačko nasilje – ocenjuje Gligorijević.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JKP Vodovod i kanalizacija struja klinika za ginekologiju i akušerstvo bez vode JGSP "Novi Sad" gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević elektrovojvodina novosađani Vreme u Novom Sadu vremenska prognoza novi sad novi sad servisne informacije novi sad Spens isključenje vode isključenja struje bebe Sretenje vremenska prognoza Vreme u Srbiji jkp novosadska toplana Srbija dan zaljubljenih dan državnosti Elektrodistribucija Novi Sad bez struje novorođenčad betanija novosadsko porodilište smeće Republički hidrometeorološki zavod