TRG SLOBODE: Gošće iz Sibira izvele molitveni ples za Srbiju (FOTO)

TRG SLOBODE: Gošće iz Sibira izvele molitveni ples za Srbiju (FOTO)

Žene iz 10.000 kilometara udaljene ruske provincije došle u posetu svojoj zemljakinji u Srbiji.

Novosađani koji su se u utorak, 13. juna, zatekli na Trgu slobode, prisustvovali su nesvakidašnjoj sceni. Grupa žena iz Azije u neobičnim narodnim nošnjama pevala je i plesala ispred Gradske kuće. Kako je reporter portala mojnovisad.com uspeo da sazna u pitanju su bile gošće iz Republike Jakutije, koja je deo Ruske Federacije i koje su do došle u posetu zemljakinji Larisi Kulakovski Vidosavljević (slika dole) koja živi u Beogradu.

Larisa je objasnila znatiželjnim prolaznicima da su njene drugarice članice kulturnog udruženja i da izvode svoj nacionalni ples koji simboliše druženje, sreću i uspeh i da se ujedno mole bogu da pomogne Srbiji.

- Nakon udaje ostala sam u vašoj zemlji, a one su došle da me posete. Juče smo obišli glavni grad, a danas smo u poseti Novom Sadu. Zaljubile su se u ovaj grad. Sviđaju im se ljudi, ali i hrana. Oduševile su se našim roštiljem, hlebom, voćem, povrćem, ali i srpskom kobasicom. Vratiće se kući srećne, zadovoljne i sa puno utisaka – kaže Kulakovska.

- Njihova domovina je udaljena 10.000 kilometara odavde. To je najhladniji deo Sibira gde se preko zime temperatura spušta 70 stepeni ispod nule, dok je preko leta plus četrdeset. Znači, u pitanu je razlika od sto stepeni – dodaje Larisa.

Novosađani su iskoristili priliku i upoznali su se sa gošćama i fotografisali se s njima. Neki su im se čak pridružili u plesu za dobrobit Srbije.

REPUBLIKA JAKUTIJA: Na Vikipediji se može saznati da je Republika Jakutija deo Ruske federacije. Ona je njena najveća autonomna oblast i zauzima prostor celog istočnog Sibira sa površinom od 3.103.200 kvadratnih kilometara. Glavni grad je Jakutsk. Ime je dobila po narodu Jakutima koji su najbrojniji u ovoj republici i ima ih oko 500 hiljada. Govore jakutskim jezikom koji spada u tursku grupu altajske porodice jezika.

Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
9
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan