TRG SLOBODE: Gošće iz Sibira izvele molitveni ples za Srbiju (FOTO)

TRG SLOBODE: Gošće iz Sibira izvele molitveni ples za Srbiju (FOTO)

Žene iz 10.000 kilometara udaljene ruske provincije došle u posetu svojoj zemljakinji u Srbiji.

Novosađani koji su se u utorak, 13. juna, zatekli na Trgu slobode, prisustvovali su nesvakidašnjoj sceni. Grupa žena iz Azije u neobičnim narodnim nošnjama pevala je i plesala ispred Gradske kuće. Kako je reporter portala mojnovisad.com uspeo da sazna u pitanju su bile gošće iz Republike Jakutije, koja je deo Ruske Federacije i koje su do došle u posetu zemljakinji Larisi Kulakovski Vidosavljević (slika dole) koja živi u Beogradu.

Larisa je objasnila znatiželjnim prolaznicima da su njene drugarice članice kulturnog udruženja i da izvode svoj nacionalni ples koji simboliše druženje, sreću i uspeh i da se ujedno mole bogu da pomogne Srbiji.

- Nakon udaje ostala sam u vašoj zemlji, a one su došle da me posete. Juče smo obišli glavni grad, a danas smo u poseti Novom Sadu. Zaljubile su se u ovaj grad. Sviđaju im se ljudi, ali i hrana. Oduševile su se našim roštiljem, hlebom, voćem, povrćem, ali i srpskom kobasicom. Vratiće se kući srećne, zadovoljne i sa puno utisaka – kaže Kulakovska.

- Njihova domovina je udaljena 10.000 kilometara odavde. To je najhladniji deo Sibira gde se preko zime temperatura spušta 70 stepeni ispod nule, dok je preko leta plus četrdeset. Znači, u pitanu je razlika od sto stepeni – dodaje Larisa.

Novosađani su iskoristili priliku i upoznali su se sa gošćama i fotografisali se s njima. Neki su im se čak pridružili u plesu za dobrobit Srbije.

REPUBLIKA JAKUTIJA: Na Vikipediji se može saznati da je Republika Jakutija deo Ruske federacije. Ona je njena najveća autonomna oblast i zauzima prostor celog istočnog Sibira sa površinom od 3.103.200 kvadratnih kilometara. Glavni grad je Jakutsk. Ime je dobila po narodu Jakutima koji su najbrojniji u ovoj republici i ima ih oko 500 hiljada. Govore jakutskim jezikom koji spada u tursku grupu altajske porodice jezika.

Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
9
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp lisje isključenje vode dnevni horoskop servisne informacije novi sad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija JKP Vodovod i kanalizacija zagađenje bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo betanija Isključenje struje zagađenje vazduha bez struje sremska kamenica bez vode sahrane novi sad astrologija skupština grada novog sada elektrovojvodina raspored sahrana novi sad Elektrodistribucija Novi Sad novorođenčad zodijak isključenja horoskop magla RHMZ isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja novosadsko porodilište