TRG SLOBODE: Nestali ne smeju biti nevidljivi (FOTO)

TRG SLOBODE: Nestali ne smeju biti nevidljivi (FOTO)

Prigodnim programom i puštanjem belih balona u nebo, danas je na novosadskom Trgu slobode obeležen Međunarodni dan nestale dece i pokrenuta nacionalna kampanja "Nestali ne smeju biti nevidljivi" koja se relizuje pod sloganom "Nemoj me zaboraviti".

Prema rečima Igora Jurića, osnivača Fondacije "Tijana Jurić" u Srbiji dnevno u proseku nestane troje dece i tri odrasla čoveka, ali se najveći broj dece pronađe.

- Međutim, šta se dešava sa decom koja nisu pronađena? Da li dovoljno tragamo i mislimo na njih? O bezbednosti dece mora se voditi više računa i čitavo društvo i državni organi moraju zajedno da deluju na tome. Fondacija "Tijana Jurić" inicirala je i donošenje takozvanog "Tijaninog zakona" koji podrazumeva izmenu zakona prvenstveno kada se radi o postupanju policije i nadležnih prilikom nestanka dece, ali i pooštravanje zakonskih propisa vezanih za bezbednost najmlađih. Taj pravni akt uticao je i na samu policiju da mnogo bolje i brže deluje. Ali, veoma je važna mobilizacija i čitavog društva i društvenih mreža u slučaju potrage za nestalim. Pokušajte samo zamisliti kako je ljudima koji traže svoju decu. Nemojte da vas se ne tiče – kazao je Jurić.


Srđan Ilić,
policijski savetnik u Upravi kriminalističke policije MUP Srbije, kazao je da je policija proteklih godina u saradnji sa domaćim i međunarodnim organizacijama, koje se bave pitanjima nestalih, značajno unapredila rad i efikasnost kod rešavanja slučaja nestale dece. Naglasio je da je broj pronađenih maloletnih lica preko 98 odsto.

Građani su nakon završetka programa mogli da se fotografišu sa maketom ljudskog oblika, na kojoj je pisalo da "Nestali ne smeju biti nevidljivi" i "Prijavi nestalo lice na 0800-200-880", koji je broj registra nestalih lica pri Fondaciji "Tijana Jurić". Radi se o besplatnom broju za sve mobilne i fiksne mreže.


U programu su učestvovali i aktivisti neformalne grupe "2 minuta tišine" koji su držali poruke vezane za slučaj Barbare Vitez, nestale šetnaestogodišnjakinje iz Sente čiji je nestanak prijavljen u novembru 2016. godine i koja do danas nije pronađena.


Međunarodni dan nestale dece obeležava se od 1983. godine, u spomen na događaj iz 1979. godine kada je 25. maja u Njujorku na putu do škole nestao šestogodišnji dečak Itan Pac.

Petnaestogodišnja Tijana Jurić je oteta i ubijena u noći između 25. i 26. jula 2014. godine kod sela Bajmok. Nakon policijske potrage njeno telo je pronađeno dvanaest dana kasnije. Ubica Dragan Đurić iz Surčina osuđen je na četrdeset godina zatvora.

 
Tekst i fotografije: Mojnovisad.com

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan