Trgovci traže da nedelja bude neradni dan

Trgovci traže da nedelja bude neradni dan

Srpski trgovci teško će se izboriti da se, poput svojih kolega u razvijenim zemljama, odmaraju – nedeljom. Gotovo dve godine otkako je Samostalni sindikat trgovine pokrenuo inicijativu da se zakonom zabrani rad trgovcima nedeljom, nije se maklo dalje od početka.

Sindikat trgovine je zahtevao i da se za rad nedeljom, kao izuzetak, zaposlenima dodeli veća zarada u visini najmanje 110 odsto od osnovice.

- Taj zahtev smo podneli Skupštini, Vladi, Socijalno-ekonomskom savetu, Ministarstvu trgovine, Ministarstvu za rad – kaže Radoslav Topalović, predsednik Samostalnog sindikata trgovine Srbije. - Odgovori su uglavnom bili prebacivanje nadležnosti u susedno dvorište. Trgovac je jedini radnik koji ne zna za odmor nedeljom, ne zna za većinu praznika, a o većoj dnevnici za rad tim danima da i ne govorimo.

Prema podacima sindikata, u srpskim trgovinama radi 200.000 zaposlenih, a među njima je 70 odsto žena. Njihove plate niže su od republičkog proseka i iznose oko 30.000, dok kasiri, magacioneri i izlagači robe u većim trgovinskim lancima zarade oko 25.000 dinara. Oni zaposleni u privatnim piljarnicama prime daleko manje, a uz to mnogi nisu ni prijavljeni.

- Trgovina nije delatnost od javnog interesa, niti je delatnost koja zahteva neprekidan rad – kaže Topalović. - I lekari i medicinske sestre dežuraju vikendom. Zatvorene prodavnice ne bi oštetile poslodavce. Promet sigurno ne bi opao, već bi se nedeljni pazar prelio na ostale dane. To ne bi dovelo ni do smanjenja zaposlenih, jer bi se posao preneo na ostale radne dane, gde bi bilo potrebno angažovanje većeg broja radnika.

Po mišljenju sagovornika "Večernjih novosti", zabrana rada nedeljom ne znači da tog dana ništa ne bi radilo, već bi se uvele specijalizovane trgovine, koje bi bile otvorene. On kaže da bi Srbija i u ovome trebalo da prati evropske zemlje. Tako, na primer, u Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji nedeljom ne rade trgovine. To je zakonom zabranjeno, osim četiri puta godišnje, i to u određenim gradovima i određenim delovima Nemačke.

- U Švajcarskoj je rad vikendom zabranjen trgovinama – kaže Milan Jevtić iz "Fridrih Ebert fondacije". - Zabrane postoje svuda na nemačkom govornom području. Taj predlog u Srbiji odbijaju poslodavci, objašnjavajući da upravo vikendom imaju najveće pazare.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, kaže da mnogo toga treba da se promeni i da mnogo bogatije zemlje ne razmišljaju o takvim zabranama.

- Poslodavcima je teško da donesu takvu odluku – kaže Atancković. - Imaju ionako puno problema u poslovanju. Pre nego što ukinemo rad nedeljom, trebalo bi zaustaviti sivu ekonomiju. Drugo, nije praktično uvesti zabrane za određene radnje a ostaviti tržne centre da rade i vikendom. Oni su postali mesto ne samo kupovine, i bilo bi nerealno zatvoriti ih nedeljom, kada imaju najviše posetilaca i kupaca.

Vest u celosti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

deca vremenska prognoza novi sad detelinara promenada Petrovaradin elektrovojvodina tc promenada klinika za ginekologiju i akušerstvo RHMZ novosadsko porodilište betanija bebe isključenja struje novosađani bez struje Isključenje struje odbojka servisne informacije novi sad vremenska prognoza mup novi sad Republički hidrometeorološki zavod tržni centar promenada policija novi sad Srbija Vreme u Novom Sadu novorođenčad jkp novosadska toplana Elektrodistribucija Novi Sad bez vode