Tri puta veće kazne za odbijanje obavezne vakcinacije dece

Tri puta veće kazne za odbijanje obavezne vakcinacije dece

Novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje čak tri puta veću kaznu nego prethodni, u iznosu od 150.000 dinara, ukoliko se odbije obavezna imunizacija, odnosno vakcinacija.

Vakcinacija je i prema prethodnom Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti bila obavezna za svu decu, pa i kad roditelj odbija da vakciniše dete. U slučaju odbijanja, kazna je do sada bila od 20.000 do 50.000 dinara.

- Kalendar vakcinacije se ne menja, a on obavezuje svu decu koja se upisuju u školu da su prethodno uredno vakcinisana. Veće kazne za one koji se ne vakcinišu, što uključuje i roditelje koji odbijaju da vakcinišu svoju decu, propisane su zato da bi politika uvođenja obavezne vakcinacije bila uspešnija, kaže pomoćnik ministra zdravlja Zoran Panajotović.

On još navodi da građani ovo ne smeju da shvate kao nameru da se popuni budžet novcem od kazni.

Panajotović podvlači i da deca koja nisu uredno vakcinisana neće moći da se upišu u osnovnu školu.

- Sva deca pred upis u školu moraju biti vakcinisana. Ukoliko nisu vakcinisana na vreme, vakcinacija će se obaviti naknadno. Jedno nevakcinisano dete predstavlja opasnost za drugu decu u kolektivu koja su vakcinisana, a to ne smemo da dozvolimo, kaže Panajotović.

Inače, u Zakonu o zaštiti stanovništva sprečavanje obavezne imunizacije smatra se prekršajem. Prema ovom zakonu lekari su dužni da obaveste sanitarnu inspekciju ukoliko roditelji odbiju da vakcinišu svoje dete. Zatim inspektori zovu roditelje i šalju im rešenje o obaveznoj vakcinaciji, a ako i tada svoje dete ne vakcinišu, sledi im kazna propisana zakonom.

Roditeljima se tada može skinuti novac sa računa, zapleniti imovina, ili se mogu poslati na prinudni rad. Inspekcija automatski zove nadležni Centar za socijalni rad, te se u krajnjem slučaju donosi rešenje o zanemarivanju razvoja deteta.

Oceni vest:
1
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • mima

  pre 2322 dana i 8 sati

  Kako dete koje nije vakcinisano moze da predstavlja opasnost po decu koja su vakcinisana? Koja je onda prednost dece koja su vakcinisana, ako jednako mogu biti zarazena kao i ona deca koja nisu primili vakcinu?

  Oceni komentar:
  0
  18
 • Jovan

  pre 2322 dana i 8 sati

  Deca koja su vakcinisana su ugrozena ako se nalaze zajedno sa nevakcinisanom decom,postavlja se pitanje a kakve su to vakcine ako ne obezbedjuju sigurnu zastitu?Sprdnja!Moje dete moja briga!

  Oceni komentar:
  0
  12
 • Pancevo-majka

  pre 2322 dana i 3 sata

  A ko placa kaznu kada Dom zdravlja ne obezbedi tu "obaveznu" vakcinu za decu? Sin mi je imao sa školom organizovan sistematski pregled pre mesec dana i jednu od "obaveznih" vakcina nije primio jer nemaju u Domu zdravlja u Pančevu. Sramota! Ćerka mi kreće u 1.razred, doktorka je već najavila da jednu vakcinu nemaju na stanju, a navedeno je da "deca koja nisu uredno vakcinisana neće moći da se upišu u osnovnu školu". Gde je sad ministarstvo zdravlja, RFZZO - pa neka njima pišu kazne, skidaju novac sa računa, plene imovinu i sve ostalo...

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Срђан Војновић

  pre 2321 dan i 16 sati

  Обична гестапо срања.Застаршивање .Претње одузимањем деце .Изаданјници на власти који спроводе убијање свога народа .

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Maria

  pre 1653 dana i 1 sat

  Bas...kakva je to vakcina koja ne moze da zastiti? I niko nije jos odgovorio na pitanje, zasto obolevaju vakcinisana deca!!!

  Oceni komentar:
  0
  0