Tri televizije bliske vlastima za tri godine iz budžeta dobile 304 miliona dinara

Tri televizije bliske vlastima za tri godine iz budžeta dobile 304 miliona dinara

Regionalne televizije čija je uređivačka politika bliska vlastima: RTV Novi Pazar, Novosadska TV, kao i Sremska televizija, za nepune tri godine dobile su najviše sredstava iz budžeta, pokazuje baza javnih konkursa Birna Srbija i Građanskih inicijativa.

Na predstavljanju baze rečeno je i da je ove godine smanjena finansijska podrška medijima koji gotovo svakodnevno krše Kodeks novinara, poput tabloida "Srpski telegraf", "Informer" i "Alo". Kako se može videti iz baze, od 2019. sve do septembra ove godine, gotovo trećina od 14,7 milijardi dinara za finansiranje projekata otišla je medijima, prenosi portal Raskrikavanje.rs

Rekordni dobitnici su RTV Novi Pazar - 155 miliona, a potom Novosadska TV sa 87 miliona, kao i Sremska televizija koja je dobila 61 milion.

Istraživači su analizirali preko 1.600 javnih konkursa i dodelu novca iz 165 lokalnih samouprava, 15 republičkih ministarstava i 10 pokrajinskih sekretarijata.

Najviše novca je dodeljeno za finansiranje projekata organizacija civilnog društva (6,2 milijarde dinara) i za medijske projekte (skoro pet milijardi dinara). Na trećem mestu nalazi se kultura i umetnost sa dodeljenih 2,5 milijarde dinara, dok je najmanje novca uloženo u projekte za mlade (1,1 milijarda dinara).

Što se tiče civilnog sektora, najviše novca dobili su Fondacija Exit i Vatrogasni savez Srbije.

U oblasti kulture je u analiziranom periodu izdvojeno 2,5 milijarde dinara za preko 7.700 projekata. Autori primećuju da su upravo projekti u oblasti kulture i umetnosti najraznovrsniji u smislu tema, tipova dobitnika ali i procedura. Najviše novca za nepune tri godine dobila je "Muzička omladina Novog Sada" - 44,4 miliona dinara.

Izvor: Raskrikavanje.rs

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Kratke vesti u xx:55 min

    pre 879 dana i 16 sati

    Jednog dana, doći će Sloboda!
    A narod će i dalje pamtiti, ko je šta radio za vreme Napretka!

    Oceni komentar:
    0
    4