Tri vrste suza

Tri vrste suza

Na učestalost plakanja utiče stres, umor,  neispavanost...

Retko kada razmišljamo o prirodi suza i njihovim osobinama. Naučnici su suze razvrstali u tri kategorije, u zavisnosti od njihove svrhe – bazalne suze, refleksive i emocionalne.

Bazalne suze služe za zaštitu očiju i stalno su prisutne. 

Refleksne se javljaju kao odgovor na fizičke iritacije, kao u slučaju seckanja crnog luka, upadanja truna u oko, dima, nečeg ljutog...

Emocionalne se javljaju u trenucima tuge i radosti.

Naučnici sa Univerziteta Pensilvanija naveli su nekoliko karakterističnih razloga za plač.

Ustanovljeno je da na učestalost plakanja utiče stres, tačnije teskoba koju određena osoba u tim trenucima oseća. Učestalo plakanje može da bude i znak depresije, koja se najčešće prepoznaje po gubitku energije i apetita, poremećaju raspoloženja i osećaju tuge.

Iks hromozomi su razlog zašto žene češće plaču u odnosu na muškarce. S druge strane, muške suze su krupnije od ženskih, zbog čega ženama treba manja količina suza da bi potekle niz obraze. Baš zbog toga što su krupnije, muškarcu je lakše nego ženi da ih obriše ili prikrije.

Suze naviru na oči i u trenucima umora i neispavanosti. Osobe koje u proseku spavaju između četiri i pet sati s vremenom postaju tužnije i razdražljivije, pa lako briznu u plač, čak i kada naizgled ne postoji konkretan razlog za takvu vrstu emocionalnog pražnjenja.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

struja Sretenje JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode Srbija JGSP "Novi Sad" epidemija gripa Vreme u Novom Sadu isključenja struje bez struje novi sad novosadsko porodilište novosađani jkp novosadska toplana Elektrodistribucija Novi Sad bebe elektrovojvodina smeće vremenska prognoza novorođenčad klinika za ginekologiju i akušerstvo Republički hidrometeorološki zavod vremenska prognoza novi sad Vreme u Srbiji dan državnosti Spens betanija dan zaljubljenih bez vode servisne informacije novi sad