Tribina o masonima sutra u KCNS

Tribina o masonima sutra u KCNS

Tribina "Masonerija i srpsko-francuski odnosi do Velikog rata" biće održana u ponedeljak, 4. juna u 19 sati u Klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada.

 Autor i predavač je dr Aleksandra Kolaković

- Masonske veze su značajan posrednik u prenošenju ideala, filozofskih i političkih koncepcija građanskog društva. Iako još uvek nisu razgraničeni svi mitovi, predanja i legende od stvarnih istorijskih događaja, opšte je prihvaćeno da je karakter društvenog delovanja masonerije, još od njenih začetaka, usmeren ka kulturnom i političkom polju - kažu organizatori tribine u saopštenju. 

Dalje saopštavaju da je od 1908. godine, kada su srpski masoni došli pod zaštitu Velikog Orijenta Francuske, a što je podržao i Leon Deko, francuski poslanik u Beogradu i aktivni član srpske lože Ujedinjenje, značajan uticaj na francusko-srpske odnose imala ova vrsta veza i saradnje.

Povezivanjem francuskih i srpskih masona, koji su u okvirima svojih profesija bili aktivni na polju nauke, ekonomije, prosvete, diplomatije ili politike, ostvareno je preplitanje zvaničnih i nezvaničnih sredstava uticaja Francuske u Srbiji, kao i afirmisanje srpskih nacionalnih ciljeva u Francuskoj.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje servisne informacije elektrovojvodina novosadsko porodilište isključenje vode Elektrodistribucija Novi Sad bez vode Aleksandar Vučić RHMZ vremenska prognoza novi sad bez struje novosađani maturanti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novorođenčad gradsko groblje sahrane vremenska prognoza jkp novosadska toplana isključenja struje klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskop servisne informacije novi sad betanija javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Vreme u Novom Sadu raspored sahrana novi sad bebe Spens Republički hidrometeorološki zavod