Tribina o masonima sutra u KCNS

Tribina o masonima sutra u KCNS

Tribina "Masonerija i srpsko-francuski odnosi do Velikog rata" biće održana u ponedeljak, 4. juna u 19 sati u Klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada.

 Autor i predavač je dr Aleksandra Kolaković

- Masonske veze su značajan posrednik u prenošenju ideala, filozofskih i političkih koncepcija građanskog društva. Iako još uvek nisu razgraničeni svi mitovi, predanja i legende od stvarnih istorijskih događaja, opšte je prihvaćeno da je karakter društvenog delovanja masonerije, još od njenih začetaka, usmeren ka kulturnom i političkom polju - kažu organizatori tribine u saopštenju. 

Dalje saopštavaju da je od 1908. godine, kada su srpski masoni došli pod zaštitu Velikog Orijenta Francuske, a što je podržao i Leon Deko, francuski poslanik u Beogradu i aktivni član srpske lože Ujedinjenje, značajan uticaj na francusko-srpske odnose imala ova vrsta veza i saradnje.

Povezivanjem francuskih i srpskih masona, koji su u okvirima svojih profesija bili aktivni na polju nauke, ekonomije, prosvete, diplomatije ili politike, ostvareno je preplitanje zvaničnih i nezvaničnih sredstava uticaja Francuske u Srbiji, kao i afirmisanje srpskih nacionalnih ciljeva u Francuskoj.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenje vode KCV Isključenje struje novosadska policija novosadsko porodilište promenada sahrane novi sad novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo betanija JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad Spens bez struje klinički centar vojvodine matičar novi sad jkp novosadska toplana isključenja struje klisa šoping centar promenada novosađani Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana novi sad bez vode elektrovojvodina bebe JGSP "Novi Sad" jkp lisje servisne informacije