Tribina o masonima sutra u KCNS

Tribina o masonima sutra u KCNS

Tribina "Masonerija i srpsko-francuski odnosi do Velikog rata" biće održana u ponedeljak, 4. juna u 19 sati u Klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada.

 Autor i predavač je dr Aleksandra Kolaković

- Masonske veze su značajan posrednik u prenošenju ideala, filozofskih i političkih koncepcija građanskog društva. Iako još uvek nisu razgraničeni svi mitovi, predanja i legende od stvarnih istorijskih događaja, opšte je prihvaćeno da je karakter društvenog delovanja masonerije, još od njenih začetaka, usmeren ka kulturnom i političkom polju - kažu organizatori tribine u saopštenju. 

Dalje saopštavaju da je od 1908. godine, kada su srpski masoni došli pod zaštitu Velikog Orijenta Francuske, a što je podržao i Leon Deko, francuski poslanik u Beogradu i aktivni član srpske lože Ujedinjenje, značajan uticaj na francusko-srpske odnose imala ova vrsta veza i saradnje.

Povezivanjem francuskih i srpskih masona, koji su u okvirima svojih profesija bili aktivni na polju nauke, ekonomije, prosvete, diplomatije ili politike, ostvareno je preplitanje zvaničnih i nezvaničnih sredstava uticaja Francuske u Srbiji, kao i afirmisanje srpskih nacionalnih ciljeva u Francuskoj.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan