Tribina o nasilju prema ženama u utorak u Skupštini grada

Tribina o nasilju prema ženama u utorak u Skupštini grada

Tribina o nasilju prema ženama i zakonskim merama zaštite – "Kroz život bez nasilja" biće održana utorak, 5. decembra, u Plavoj sali Skupštine Grada Novog Sada, sa početkom u 18 časova.

To je ujedno i poslednja u nizu tribina na temu borbe protiv nasilja prema ženama, čime će Zavod za ravnopravnost polova završiti ovogodišnje obeležavanje Međunarodne kampanje "16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama".

Tribina će biti organizovana u saradnji sa Кomisijom za rodnu ravnopravnost grada Novog Sada, a cilj je informisati javnost o tome šta je rodno zasnovano nasilje, koje su nadležnosti institucija uključenih u sistem zaštite od nasilja i koje novine je doneo Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

- Posmatrajući poražavajuću statistiku koja nam govori da je do kraja novembra ove godine u Srbiji ubijeno 26 žena od strane partnera ili muškog člana porodice i da je od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici od juna do septembra ove godine izrečeno blizu 7.500 hitnih mera, ne možemo i ne smemo da godinu privedemo kraju, a da se ne zapitamo šta je to što moramo da uradimo kako ne bismo ponovo prebrojavali imena na spisku žena koje su ubijene u porodičnom ili partnerskom nasilju. Prema podacima Ujedinjenih nacija, prvi uzrok smrti ili invalidnosti među ženama između 15-45 godina nisu bolesti ili saobraćajne nesreće, već nasilje, a najopasnije mesto za ženu je njen sopstveni dom – navodi se u pozivu.

U uvodnom delu, u ime grada domaćina, obratiće se Ljiljana Кoković, pomoćnica gradonačelnika zadužena za socijalna pitanja i direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović, dok će u drugom delu tribine govoriti Milena Dujović, porodična savetnica i psihoterapeutkinja i Daliborka Vojvodić Tomović, koordinatorka za suzbijanje nasilja u porodici u Policijskoj upravi Novi Sad.

U okviru tribine biće prikazan insert iz filma "Smrt očeva pogleda", autora Igora Čolaka. Film je nastao na osnovu romana i istinite priče čoveka koji je kao dete bio žrtva porodičnog nasilja.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan