Tribina u Ekonomskoj školi povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv AIDS-a

Tribina u Ekonomskoj školi povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv AIDS-a

Savetovalište za mlade Doma zdravlja "Novi Sad" obeležiće Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a 1. decembar, tribinom u Srednjoj ekonomskoj školi "Svetozar Miletić" u kojoj će učestvovati i aktivisti Udruženja "Crvena linija" i iz ličnog iskustva preneti učenicima probleme života sa HIV-om u našoj sredini.

Tribina je zakazana za ponedeljak u 12.30 sati. 

Prvi slučajevi HIV infekcije u svetu su kako saopštavaju u Domu zdravlja "Novi Sad" zabeleženi 1981. godine, kada je i zvanično započela epidemija ovog oboljenja, a Svetska zdravstvena organizacija izabrala je prvi decembar kao dan kada se pažnja javnosti usmerava na ovu problematiku pre tačno 30 godina.

- Prema poslednjim procenama, u svetu sa HIV-om živi 36,9 miliona ljudi, dok je tokom prošle godine oko 940.000 umrlo od posledica ove infekcije. Godišnje se beleži oko 1,8 miliona novih slučajeva HIV infekcije. U Srbiji je prvi slučaj HIV infekcije zabeležen 1984. godine. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije od 1984. do kraja 2017. godine u Republici Srbiji su registrovane 3.664 osobe inficirane HIV-om, od kojih je polovina osoba obolela od AIDS-a, a jedna trećina preminula – saopšteno je u Domu zdravlja "Novi Sad". 

Kako je i dalje prisutan visok stepen diskriminacije u odnosu na osobe koje žive sa HIV-om, u Savetovalištu za mlade Doma zdravlja "Novi Sad", a pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada, u toku je realizacija projekta "Znanjem protiv straha od HIV-a". Cilj ovog projekta je edukacija učenika osmih razreda o jedinim dokazanim načinima prenosa HIV virusa, kako bi se oslobodili predrasuda da uobičajeni socijalni kontakti sa inficiranim osobama mogu ugroziti zdravlje.

Osobama zaraženim HIV-om dostupna je savremena terapija koja je infekciju od smrtonosne pretvorila u hroničnu bolest, testiranje na HIV je besplatno i anonimno, ali su oni nažalost i dalje izloženi visokom stepenu stigme i diskriminacije. 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan