Tribina u Ekonomskoj školi povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv AIDS-a

Tribina u Ekonomskoj školi povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv AIDS-a

Savetovalište za mlade Doma zdravlja "Novi Sad" obeležiće Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a 1. decembar, tribinom u Srednjoj ekonomskoj školi "Svetozar Miletić" u kojoj će učestvovati i aktivisti Udruženja "Crvena linija" i iz ličnog iskustva preneti učenicima probleme života sa HIV-om u našoj sredini.

Tribina je zakazana za ponedeljak u 12.30 sati. 

Prvi slučajevi HIV infekcije u svetu su kako saopštavaju u Domu zdravlja "Novi Sad" zabeleženi 1981. godine, kada je i zvanično započela epidemija ovog oboljenja, a Svetska zdravstvena organizacija izabrala je prvi decembar kao dan kada se pažnja javnosti usmerava na ovu problematiku pre tačno 30 godina.

- Prema poslednjim procenama, u svetu sa HIV-om živi 36,9 miliona ljudi, dok je tokom prošle godine oko 940.000 umrlo od posledica ove infekcije. Godišnje se beleži oko 1,8 miliona novih slučajeva HIV infekcije. U Srbiji je prvi slučaj HIV infekcije zabeležen 1984. godine. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije od 1984. do kraja 2017. godine u Republici Srbiji su registrovane 3.664 osobe inficirane HIV-om, od kojih je polovina osoba obolela od AIDS-a, a jedna trećina preminula – saopšteno je u Domu zdravlja "Novi Sad". 

Kako je i dalje prisutan visok stepen diskriminacije u odnosu na osobe koje žive sa HIV-om, u Savetovalištu za mlade Doma zdravlja "Novi Sad", a pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada, u toku je realizacija projekta "Znanjem protiv straha od HIV-a". Cilj ovog projekta je edukacija učenika osmih razreda o jedinim dokazanim načinima prenosa HIV virusa, kako bi se oslobodili predrasuda da uobičajeni socijalni kontakti sa inficiranim osobama mogu ugroziti zdravlje.

Osobama zaraženim HIV-om dostupna je savremena terapija koja je infekciju od smrtonosne pretvorila u hroničnu bolest, testiranje na HIV je besplatno i anonimno, ali su oni nažalost i dalje izloženi visokom stepenu stigme i diskriminacije. 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

dnevni horoskop bez vode bebe zbor građana betanija horoskopski znaci jkp lisje zdravlje raspored sahrana novi sad sremska kamenica elektrovojvodina isključenja raspored sahrana i ispraćaja magla novosadsko porodilište isključenje vode novorođenčad matičar novi sad isključenja struje zagađenje vazduha zodijak servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo astrologija JKP Vodovod i kanalizacija novosađani zagađenje horoskop sahrane novi sad saveti