Tribina u KCNS: Virtuelna komunikacija i stvarna odgovornost

Tribina u KCNS: Virtuelna komunikacija i stvarna odgovornost

U okviru ciklusa Zelena debata, tribina "Virtuelna komunikacija i stvarna odgovornost", biće održana u ponedeljak, 28. maja u 19 sati u Klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada.

 Autor i moderator je Danilo Koprivica, a gosti na tribini biće prof. dr Ištvan Bikit, profesor emeritus, Univerzitet u Novom Sadu (PMF) i doc. dr Boris Golubović, psihijatar.

Dvadeset četvrta po redu Zelena debata, kako ističu organizatori zamišljena je kao prolog narednim sesijama na temu naše spremnosti da se izborimo sa tehničkim i psihološkim zahtevima novih kanala komunikacija.

- Prednosti virtuelnog komuniciranja su nesporne, kako za poslovne namene, tako i za privatno komuniciranje. Ipak, nesporno je i postojanje njenih potencijalno ili stvarno štetnih efekata. To se odnosi na nedovoljno ispitane merljive efekte EM zračenja, ali i na nemerljive, ali očigledne posledice na psihu komunikatora. Naročito onih, koji u novim alatima i kanalima komunikacije, vide priliku za beg od stvarnosti ili upražnjavanje starih poroka, poput virtuelnog kockanja i virtuelne prostitucije - kažu u saopštenju. 

Prof. dr Ištvan Bikit je profesor emeritus na katedri za nuklerarnu fiziku PMF u Novom Sadu i izuzetan ekspert za temu koja nas ovom prilikom interesuje – prisutnost i posledice EM zračenja tokom korišćenja novih komunikacionih uređaja. Biće to prilika da saznamo činjenice o jačini personalnih izvora EM zračenja, o načinu njihove pravilne upotrebe, kao i o adekvatnom odlaganju personalnog elektronskog otpada.

Doc. dr Boris Golubović sa Klinike za psihijatriju KCV je lekar sa dugogodišnjim referentnim iskustvom, ali i ekspert koji je u više navrata zapaženo skretao pažnju  javnosti na stanje kvaliteta života u našoj zemlji. Početkom prošle godine, mnogi mediji su preneli njegovu izjavu da je tokom 2016. godine na Klinici lečeno oko 2.000 pacijenata, a da je hitno zbrinuto dvostruko više ljudi. Značajan deo uzroka za ovakvo stanje, on vidi u ubrzanom tempu života i zahtevima i posledicama tehnološke revolucije. U vezi sa tim on će se posebno osvrnuti na "nove mogućnosti" za upražnjavanje starih poroka posredstvom virtuelne komunikacije.

- Ovo neće biti samo priča o interesantnim i korisnim naučnim i profesionalnim činjenicama, već i retka prilika da dobijete konkretne odgovore od eminentnih stručnjaka. Da saznate zašto je u nekim zemljama ograničena upotreba mobilnih uređaja maloletnim licima, kao i da se upoznate sa opasnostima koje vrebaju pretežno mlađu populaciju - ističu organizatori u saopštenju. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja raspored sahrana novi sad bebe novosadsko porodilište novosadski sajam Republički hidrometeorološki zavod novosadska policija betanija sahrane novi sad KCV isključenja struje isključenje vode detelinara bez vode elektrovojvodina JGSP "Novi Sad" JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad jkp novosadska toplana Isključenje struje Spens novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad klinika za ginekologiju i akušerstvo bez struje servisne informacije matičar novi sad jkp lisje klisa novosađani