Tribina u KCNS: Virtuelna komunikacija i stvarna odgovornost

Tribina u KCNS: Virtuelna komunikacija i stvarna odgovornost

U okviru ciklusa Zelena debata, tribina "Virtuelna komunikacija i stvarna odgovornost", biće održana u ponedeljak, 28. maja u 19 sati u Klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada.

 Autor i moderator je Danilo Koprivica, a gosti na tribini biće prof. dr Ištvan Bikit, profesor emeritus, Univerzitet u Novom Sadu (PMF) i doc. dr Boris Golubović, psihijatar.

Dvadeset četvrta po redu Zelena debata, kako ističu organizatori zamišljena je kao prolog narednim sesijama na temu naše spremnosti da se izborimo sa tehničkim i psihološkim zahtevima novih kanala komunikacija.

- Prednosti virtuelnog komuniciranja su nesporne, kako za poslovne namene, tako i za privatno komuniciranje. Ipak, nesporno je i postojanje njenih potencijalno ili stvarno štetnih efekata. To se odnosi na nedovoljno ispitane merljive efekte EM zračenja, ali i na nemerljive, ali očigledne posledice na psihu komunikatora. Naročito onih, koji u novim alatima i kanalima komunikacije, vide priliku za beg od stvarnosti ili upražnjavanje starih poroka, poput virtuelnog kockanja i virtuelne prostitucije - kažu u saopštenju. 

Prof. dr Ištvan Bikit je profesor emeritus na katedri za nuklerarnu fiziku PMF u Novom Sadu i izuzetan ekspert za temu koja nas ovom prilikom interesuje – prisutnost i posledice EM zračenja tokom korišćenja novih komunikacionih uređaja. Biće to prilika da saznamo činjenice o jačini personalnih izvora EM zračenja, o načinu njihove pravilne upotrebe, kao i o adekvatnom odlaganju personalnog elektronskog otpada.

Doc. dr Boris Golubović sa Klinike za psihijatriju KCV je lekar sa dugogodišnjim referentnim iskustvom, ali i ekspert koji je u više navrata zapaženo skretao pažnju  javnosti na stanje kvaliteta života u našoj zemlji. Početkom prošle godine, mnogi mediji su preneli njegovu izjavu da je tokom 2016. godine na Klinici lečeno oko 2.000 pacijenata, a da je hitno zbrinuto dvostruko više ljudi. Značajan deo uzroka za ovakvo stanje, on vidi u ubrzanom tempu života i zahtevima i posledicama tehnološke revolucije. U vezi sa tim on će se posebno osvrnuti na "nove mogućnosti" za upražnjavanje starih poroka posredstvom virtuelne komunikacije.

- Ovo neće biti samo priča o interesantnim i korisnim naučnim i profesionalnim činjenicama, već i retka prilika da dobijete konkretne odgovore od eminentnih stručnjaka. Da saznate zašto je u nekim zemljama ograničena upotreba mobilnih uređaja maloletnim licima, kao i da se upoznate sa opasnostima koje vrebaju pretežno mlađu populaciju - ističu organizatori u saopštenju. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan