TRIVAN: Dobro je što je tema zaštite životne sredine dobila na značaju

TRIVAN: Dobro je što je tema zaštite životne sredine dobila na značaju

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže za RTS da je na hitnom sastanku u Vladi Srbije dogovoreno da se preduzmu mere povodom zagađenog vazduha u više gradova u Srbiji.

Trivan je za RTS rekao da se na sastanku u Vladi razgovaralo o uzrocima zagađenja vazduha i merama koje treba da se preuzmu. Na pitanje da li će biti preduzete konkretne, kratkoročne mere kao što se radi u Sarajevu i Severnoj Makedoniji, odgovorio je potvrdno. Ipak, kaže da se nije razgovaralo o konkretnim merama, ali da je napravljena grupa koja će predlagati rešenja.

Komentarišući objave da je Beograd među najzagađenijim gradovima na svetu, ministar je rekao da to zavisi od metodologije.

Smeta mi kada se kaže da je Beograd najzagađeniji na svetu, nije najzagađeniji, ali jesmo zagađeni – istakao je Trivan. 

On je ukazao da su podaci o kvalitetu vazduha transparentni i da svi na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine mogu da ih vide. Najavio je da je dogovoreno da institucije građanima daju uputstva kako da se ponašaju u slučaju zagađenja. Dodao je da, po podacima "Batuta", u klinikama ne postoji povećanje akutnih bolesti koje su izazvane zagađenošču vazduha.

Ministar je kritikovao lokalne samouprave jer nemaju izrađen plan i ne vrše kontrole preduzeća koja zagađuju životnu sredinu. Naveo je i da nema dovoljno inspektora, ali da je o tome prethodnih dana razgovarano, prenosi RTS.

Građanima koji se greju kućnim kotlarnicama poručio je da treba da koriste energente koji nisu toksični i ne zagađuju vazduh, a da će država činiti sve što može da im pomogne.

Hoćete li čist vazduh ili da vozite sa euro 3 motorima, hoćete li ložiti svoje peći na upotrebljena ulja, što je kancerogeno, i gume ili to neće činiti – upitao je Trivan.

Zaključio je rečima da njegovo ministarstvo ne treba da bude na tapetu jer radi na tome da se poboljša stanje u životnoj sredini. Dobra stvar je, kaže, što je tema životne sredine dobila na značaju.

Mali budžet, puno nerazumevanja, ali dobra stvar je što se digla javnost, građani i novinari nam pomažu da ova tema dobije na značaju – zaključio je Trivan gostujući u Beogradskoj hronici.

Oceni vest:
1
5

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan