TROGODIŠNJI SALDO: Na rad sudskih izvršitelja stiglo 3.500 pritužbi

TROGODIŠNJI SALDO: Na rad sudskih izvršitelja stiglo 3.500 pritužbi

Tokom protekle tri godine javni izvršitelji u Srbiji radili su na tri miliona predmeta, a u tom periodu, na njihov rad je stiglo 3.500 pritužbi.

Predsednica Komore javnih izvršitelja Aleksandra Trešnjev kaže za Tanjug da su poverioci najčešće nezadovoljni predugim postupkom, dok dužnici, s druge strane, smatraju da je postupak suviše brz.

Koji izvršitelj će dobiti predmet na kojem će raditi, objašnjava, raspoređuje softver i to po principu slučajnog odabira. 

- To je antikorupcijski mehanizam te postupci kraće traju jer ih radi više ljudi – kaže Trešnjev.

Kroz izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju mogla bi, navodi, da bude uvedena i "elektronska aukcija" što bi, kaže ona, "postupak učinilo dodatno transparentnim".

Kada je reč o izvršnim postupcima kod iseljenja, što je jedno od najostljivijih područja delovanja izvršitelja, njima prethode sudske odluke. 

Često se, kaže, zanemaruje činjenica da "sa druge strane tog postupka" stoji neko ko čeka svoj stan po sudskom rešenju te da izvršitelji ne rade svojom voljom.

Trešnjev ocenjuje da broj pritužbi na njihov rad, kada se uporedi broj predmeta sa brojem pritužbi, nije velik.

Protiv izvršitelja vođeno je 78 disciplinskih postupaka, a izrečeno je pet trajnih i tri privremene zabrane obavljanja delatnosti.

Takođe, na spisku je 36 opomena, 20 novčanih kazni, dok je 12 izvršitelja oslobođeno odgovornosti, a dva postupka su još u toku.

Navodi da se broj predmeta koji se tiču naplate komunalnih usluga iz godine u godinu smanjuju. 

Na teritoriji Srbije predviđen je rad 308 izvršitelja, a trenutno ih ima 217, navodi Trešnjev.

Komora trenutno prikuplja izveštaje za 2018. godinu pa će analiza rada izvršitelja tek uslediti.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskop sremski karlovci Elektrodistribucija Novi Sad sahrane isključenja struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević vremenska prognoza sahrana gradsko groblje JKP Vodovod i kanalizacija novorođenčad betanija novosađani Vreme u Novom Sadu servisne informacije novi sad raspored sahrana novi sad jkp lisje raspored sahrana i ispraćaja elektrovojvodina horoskopski znaci bez vode servisne informacije Isključenje struje matičar novi sad bebe novosadsko porodilište bez struje Republički hidrometeorološki zavod isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo