Troje članova programskog saveta uputilo kritike rukovodstvu RTV-a

Troje članova programskog saveta uputilo kritike rukovodstvu RTV-a

Troje članova Programskog saveta Radio-televizije Vojvodine kritikovalo je danas rukovodstvo tog javnog servisa zbog odbijanja zahteva organizatora građanskih protesta "Jedan od pet miliona" da daju više prostora u programu tim protestima.

Pozvali su ih da se "sklone" ukoliko nisu u stanju da omoguće javne debate u kojima će učestvovati i građani i njihovi predstavnici.

– Pozivamo rukovodstvo RTV-a da se prema javnom servisu odnosi kao prema stubu demokratije u Vojvodini, te da svoje partijske ili bilo koje druge interese skloni sa strane, ili da se u suprotnom sami sklone sa tih pozicija i ustupe mesto kvalitetnom informativnom sadržaju, koji će omogućiti javne debate, uključiti građane i njihove predstavnike, kao i manjinske i marginalizovane grupe – naveli su u saopštenju za javnost članovi Programskog saveta RTV-a Aleksandra Đurić Bosnić, Dragan Pejić i Miloš Katić.

Dodali su da je "nedopustivo" da uređivačka politika javnih servisa zanemaruje i ignoriše dogadjaje i ličnosti koje veliki broj gradjana Srbije smatra za teme od javnog značaja, poput protesta koji se svake sedmice održavaju u više gradova.

– Javni servisi su vlasništvo građana Srbije, i oni imaju pravo da zahtevaju jednak tretman prema svim temama od javnog značaja, a nezadovoljstvo izveštavanjem RTV-a oni su već više puta iskazali na protestima. Ove činjenice potvrđene su i u istraživanju Grupe za razvojnu inicijativu i Fridrih Ebert Fondacije, koje je konstatovalo da je glavni motiv za izlazak na ulice za 21 odsto ispitanih – sloboda medija, gde se posebno apostrofiraju javni medijski servisi – piše u saopštenju.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan