TRŽIŠTE: Da li je moguće dokazati da nam prodaju robu lošijeg kvaliteta nego na Zapadu

TRŽIŠTE: Da li je moguće dokazati da nam prodaju robu lošijeg kvaliteta nego na Zapadu

Evropski parlament usvojio je Direktivu o nepoštenoj poslovnoj praksi i zabrani prodaje različitog kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu Evropske unije.

Kupci u Srbiji se slažu da je kvalitet brendiranih proizvoda lošiji nego u svetu, ali, da bi se to dokazalo, potreban je novac, javlja RTS.

Krema za ruke, deterdžent, čokolada, televizori poznatih brendova, lošijeg su kvaliteta na istočnoevropskom u odnosu na zapadnoevropsko tržište.

Godinama potrošači traže da kvalitet bude isti u svim zemljama, ali su se proizvođači uvek opravdavali navodnim istraživanjima koja su pokazala da su u različitim zemljama drugačiji ukusi potrošača.

Poljska organizacija potrošača je pre deset godina prva utvrdila da u keksu koji se kod njih prodaje nema putera kao u Nemačkoj, već se koristi ulje i da moraju da upotrebe mnogo više deterdženta za pranje veša. Čips je pržen u palminom umesto u suncokretovom ulju, a u Poljskoj dobijete manju gramaturu nego u Nemačkoj.U Hrvatskoj su dobili novac od Evropske unije i dokazali da je trećina proizvoda kod njih slabijeg kvaliteta i da 82 odsto kupaca smatra da ih proizvođači velikih brendova tretiraju kao manje važne u odnosu na zapadnoevropske potrošače. Posle ovih rezultata, kompanija koja se bavi proizvodnjom hrane za decu odlučila je da povuče kašice sa tržišta i zameni ih kvalitetnijim.

U Evropskom parlamentu napokon je doneta direktiva u kojoj piše da je ovakav tretman kupaca nepoštena poslovna praksa. Postavlja se, međutim, pitanje kako obezbediti da proizvođači poštuju ovu direktivu.

- Borci koji su ovo izglasali, među kojima je i Biljana Borozan, hrvatska predstavnica u Evropskom parlamentu, predvidela je i takvu situaciju jer se pretpostavilo da će većina proizvođača ipak zadržati svoje proizvode koji nisu istog kvaliteta. U tom smislu oni su predložili i tražili da se svake dve godine vrši novo uporedno istraživanje u zemljama istočne Evrope i zemljama zapadne Evrope. Ukoliko se vidi da je različitog kvaliteta takvi proizvođači će sigurno biti kažnjeni – kaže za RTS Vera Vida iz Centra za zaštitu potrošača.Kod nas nema novca za takva istraživanja, pa čak ni za proveru koliko potrošača sebe doživljava manje vrednima od kupaca u drugim zemljama.

- Veliko broj potrošača koji živi i radi u inostranstvu dolazi nam sa takvim zahtevima, da je roba koja se prodaje u zapadnoj Evropi i roba koja se prodaje kod nas isti brend, a potpuno različitog kvaliteta. U Srbiji do sada još niko nije uradio uporedno ispitivanje, tako da ne možemo da kažemo sa sigurnošću da li to jeste ili nije. Uglavnom se to odnosi na konditorske i kozmetičke proizvode – objašnjava Vida.

U našem Zakonu o zaštiti potrošača postoji uredba koja plasiranje proizvoda različitog kvaliteta tretira kao nepoštenu poslovnu praksu.

Čini se, međutim, da je najteži zadatak dokazati da nam svetski proizvođači prodaju ono što ne bi ponudili domaćem potrošaču, zaključuje RTS.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JGSP "Novi Sad" JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod Elektrodistribucija Novi Sad betanija klisa bez vode novosadski sajam Spens klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje sahrane novi sad raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje bebe Isključenje struje jkp novosadska toplana bez struje isključenje vode novorođenčad novosadska policija servisne informacije novosađani promenada elektrovojvodina matičar novi sad raspored sahrana novi sad servisne informacije novi sad detelinara