TRŽIŠTE NEKRETNINA: I dalje velika potražnja za stanovima uz blagi rast cena

TRŽIŠTE NEKRETNINA: I dalje velika potražnja za stanovima uz blagi rast cena

Cene nekretnina u Srbiji će u ovoj godini najverovatnije ostati na sadašnjem nivou i ne očekuje se veći rast, kažu u Građevinskoj komori Srbije.

Potpredsednik Građevinske komore Goran Rodić za "Dnevnik" kaže da se svuda najviše traže manji jednosobni, jednoiposobni i dvosobni stanovi.

Ipak, očekuje se da će cene nekretnina ove godine ostati na sadašnjem nivou, osim možda u zonama u kojima je potražnja veća, gde bi moglo doći do manjeg rasta cene kvadrata.

Slično je i u Novom Sadu, a kako kaže vlasnik novosadske agencije "Bombiks nekretnine" Jovica Plavšić, potražnja za stanovima je konstantna, i raste, što je i razlog da cena ne pada, naprotiv, primetan je blagi rast, posebno na određenim mikrolokacijama. On ukazuje na to da su najtraženiji stanovi manje kvadrature – garsonjere, jednosobni i jednoiposobni od oko 40 kadrata, pre svega blizu centra, a dobro se prodaju i stanovi čija površina prelazi 100 kvadratnih metara.


On ističe da cena stana zavisi od lokacije i kvadrature, te vremena izgradnje. U Novom Sadu se više traže stanovi u novogradnji, a cena kvadratnog metra kreće se od oko 1.300 evra do oko 1.700. Kvadratni metar starijih stanova, u zavisnosti od lokacije, košta od oko 850 evra pa do iznad 1.000.

– Na pojedinim mikrolokacijama u Novom Sadu, u blizini centra, kvadratni metar stana u novogradnji košta i do oko 2.000 evra, a potražnja je uvek veća od ponude. Slično je i sa stanovima na drugim atraktivnim lokacijama, gde je za kvadrat potrebno od 1.600 evra do 1.800. To je uticalo i na rast cena na drugim područjima grada pa je tako sada kvadrat stanova na Telepu u odnosu na septembar prošle godine stotinak evra skuplji i košta oko 1.300 evra, a za novoizgrađene stanove na Salajci cena kvadratnog metar ide i do 1.500 evra – kaže Plavšić.

Oceni vest:
5
9

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan