TRŽIŠTE NEKRETNINA: Najskuplji kvadrat u Srbiji 7.800 evra

TRŽIŠTE NEKRETNINA: Najskuplji kvadrat u Srbiji 7.800 evra

U prvoj polovini 2018. godine u Srbiji je nove vlasnike dobilo 48.000 nepokretnosti, a ukupna novčana vrednost tih kupoprodajnih ugovora iznosi čak 1,6 milijardi evra, što je 23 odsto više u odnosu na isti period prošle godine kada je to bilo 1,3 milijarde.

Obim prodaje povećan je za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine kada je sklopljeno 41.500 kupoprodajnih ugovora, a uz rast tržišta nepokretnosti u Srbiji rastu i cene nepokretnosti, saopštio je Republički geodetski zavod.

Kako se navodi, više od polovine tog novca obrne se na tržištu Beograda i to je 830 miliona evra.

Po prometu, posle Beograda je Novi Sad, a vrednost ovdašnjeg tržišta je 185 miliona evra.

Promet nekretninama slabiji je na jugu Srbije nego u ostatku zemlje.

Od ukupnog trgovanja nepokretnostima čak 60 odsto se odvija u Vojvodini i Beogradu, iako na tom području živi manje od 50 odsto stanovnika naše zemlje.

U Srbiji se najviše kupuju stanovi (33 odsto), kuće dvostruko manje (15 odsto), dok poljoprivredno zemljište čini 20 procenata ukupnog prometa nekretninama.

Najveći rast cena kvadrata nepokretnosti u Srbiji zabeležen je u starogradnji u Novom Pazaru i u Prokuplju, dok je najveći rast cene kvadrata novogradnje ostvaren u Vranju, a najveći pad cena novogradnje dogodio se u Užicu.

Najskuplji kvadrat u Srbiji i u 2018. godini je na ekskluzivnoj lokaciji Beograda na vodi i koštao je više od 7.800 evra, a cena tog stana je više od 1,12 miliona evra.

Interesantno, najskuplja kuća u prvoj polovini 2018. godine nije na nekoj ekskluzivnoj lokaciji u glavnom gradu, već se nalazi u Belom Potoku na opštini Voždovac i ona je dostigla cenu od milion i po evra.

Najskuplji kvadrati su u Beogradu i to u opštinama Savski Venac, Stari Grad, Novi Beograd i Vračar, dok su najjeftiniji u Boru i Kikindi.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

vremenska prognoza novi sad elektrovojvodina novosadsko porodilište betanija tajne horoskopa isključenje vode bez vode odbojkaši vojvodine novosađani Isključenje struje bez struje horoskopski znaci zdravlje klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod novi sad Elektrodistribucija Novi Sad istraživanje servisne informacije novi sad Vreme u Novom Sadu Srbija vojvodina ns seme RHMZ bebe horoskop gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević OK Vojvodina novorođenčad isključenja struje