TRŽIŠTE NEKRETNINA NAKON VANREDNOG STANJA: Moguć blagi pad cene kvadrata

TRŽIŠTE NEKRETNINA NAKON VANREDNOG STANJA: Moguć blagi pad cene kvadrata

Nakon gotovo dva meseca života u vanrednom stanju, koje je uvedeno zbog pandemije korona virusa,  u društvu i privredi mnogo toga se promenilo.

Prvi i najjači udar osetio se u oblasti ugostiteljstva i turizma, ali su i mnoge druge delatnosti pretrpele značajne poremećaje u poslovanju – u mnogima se, praktično, uopšte nije radilo ili se radilo s daleko manjim kapacitetima. Upravo to desilo se u oblasti prodaje i kupovine nekretnina

Kako saznaje "Dnevnik", situacija iz prethodna nepuna dva meseca bila je potpuno drugačija od uobičajene, jer je poslovanje gotovo u potpunosti stalo i agencije su zatvorile vrata. Ipak, poslednjih nekoliko dana stvari se menjaju nabolje, ponovo se radi, ali su posledice prethodnog perioda vidljive. Iz agencija za nekretnine ukazuju na to da će se tržište postupno opravljati, a kojom brzinom – zavisi od mnogo faktora – pre svega zainteresovanosti kupaca i ponude nekretnina, ali da se, ipak, može reći da se stabilizacija može očekivati krajem maja ili, izvesnije, u junu. Što se tiče cena, za sada se ne očekuje velika razlika u odnosu na prethodni period, ali je moguće da će, od grada do grada a u zavisnosti od ponude i broja kupaca, cene biti nešto niže.

Po rečima vlasnika agencije za nekretnine "Bomil" iz Novog Sada Bojana Miljanovića, za četvrt veka, koliko agencija postoji, ništa slično situaciji koja je prošla, nije se desilo.

Praktično od polovine marta na tržištu nekretnina je bilo potpuno zatišje, a tek smo krajem aprila ponovo počeli da radimo – kaže Miljanović i dodaje da se tržište polako budi, ali su još uvek u fazi ponovnog ispitivanja.

On ističe i da je, iako se još uvek ne može pouzdano reći, moguće da će u Novom Sadu cene kvadratnog metra biti nešto niže, ali da bi to moglo biti između 10 i 20 odsto u odnosu na one koje su važile do polovine marta.

Cena kvadratnog metra nekretnine zavisi od niza faktora. Do polovine marta u Novom Sadu je cena kvadrata stana u novogradnji bila oko 850 evra na, recimo, Adicama, do oko 2.000 evra po kvadratu na najatraktivnijim lokacijama u centru. Iako su mnogi smatrali da je to mnogo, prodaja je išla bez većih problema. Posle ovog zatišja ćemo videti kako će tržište odreagovati. Za sada nema mnogo kupaca, a prodavci su, po svemu sudeći, spremni da nekrentine ponude po nešto nižim cenama – kaže Miljanović za "Dnevnik".

Kakva je situacija u Subotici i Zrenjaninu pročitajte OVDE.

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • petar

    pre 1419 dana i 12 sati

    kupaca nema, jer oni koji bi da zive u ovom svinjcu ne mogu da dignu kredite jer su ostali bez posla, a oni koji imaju u dzepu nece jer ne radi stan na dan i ko zna dokle ce to tako biti. prvi krug se nije zavrsio, a znamo da drugi dolazi.

    Oceni komentar:
    3
    14
  • Sasa

    pre 1274 dana i 20 sati

    Dosao je drugi pik korona virusa najavljuju i treci cena kvadrata ne pada, u to sam se sam uverio kod solis nekretnina a i na njihovom sajtu.Cak raste cena kvadrata.

    Oceni komentar:
    0
    2
  • milica

    pre 1274 dana i 17 sati

    15 godina nije pala cena kvadrata.stalno raste.

    Oceni komentar:
    0
    0