TRŽIŠTE NEKRETNINA: Sve stoji, rizik zbog zdravlja i materijalne neizvesnosti

TRŽIŠTE NEKRETNINA: Sve stoji, rizik zbog zdravlja i materijalne neizvesnosti

Virus korona potpuno je "pomrsio konce" i u industriji nekretnina u Srbiji.

Iako se očekivao blagi pad cene kvadrata, čak su ga neke agencije i potvrđivale, mnogi poznavaoci kažu da se o tome trenutno uopšte ne može govoriti jer sve stoji – nema ni kupaca, ni gledanja, a uspavali su se i prodavci. Posao je kažu, u okolnostima kada je međuljudske kontakte potrebno svesti na minimum, suviše rizičan, piše "Blic".

Ljudi se plaše da im u stanove koje prodaju dolazi bilo ko. S druge strane, kupci se plaše i da odlaze u razgledanje stanova. Jednostavno se ne ide u obilazak. Takođe, kako agenti za nekretnine rade u skladu sa notarskim kancelarijama, a one su poslove svele na minimum, jasno je da je i tu zastoj jer nema overa. Katastar ne radi pa se ne može dobiti ni založna izjava, niti rešenja mogu postati pravnosnažna i jasno je da je sve zaustavljeno – kaže agent za nekretnine Milić Đoković za "Blic Biznis".

On dodaje da se ne može se govoriti ni o bilo kakvom kretanju cena jer je period suviše kratak za pravljenje statistike i za donošenje zaključaka.

– Praviti bilo kakva predviđanja sada, bilo bi veoma neozbiljno – smatra Đoković.

Miloš Mitić, menadžer u City Expert servisu za promet nekretnina navodi da se trenutno uglavnom završavaju neki poslovi koji su bili u zaostatku, a i ovo što se eventualno sada dogovori, ne završava se, već se čeka da se okonča vanredno stanje kako bi se procesuiralo.

Recimo, mnogo vlasnika ima više od 65 godina pa sa njima nema kontakta. Takođe, mnogo potencijalnih kupaca je zabrinuto za svoj posao, pa sada ne mogu da razmišljaju o kupovini već čekaju da vide šta će se dalje dešavati – kaže Mitić za "Blic".

Po podacima Republičkog geodetskog zavoda, u Srbiji je u martu prodato, odnosno kupljeno, za trećinu manje nekretnina nego istog meseca prošle godine dok nisu zabeležene osetne promene cena nepokretnosti u zemlji.

Detaljnije o predviđanju kako bi se mogle kretati cene nakon izlaska iz vanrednog srtanja, pročitajte na sajtu blic.rs.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milan

  pre 81 dan i 11 sati

  Realno, stagnira jer su granice zatvorene. A zna se odakle je većina kupaca sa kešom.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • marko

  pre 58 dana i 11 sati

  nema potrebe za ovolikim cenama nekretnina kad nije bilo realno ni pre korone

  Oceni komentar:
  0
  0