TRŽIŠTE RADA: Najtraženiji kuvari, automehaničari, frizeri...

TRŽIŠTE RADA: Najtraženiji kuvari, automehaničari, frizeri...

Analiza tržišta rada za 2016. godinu, prema podacima sajta Infostud, pokazuje da su najviše šansi za zaposlenje u prošloj godini imali kuvari, automehaničari, frizeri, diplomirani inženjeri elektrotehnike i vozači.

Osim toga, naravno, ostaje vidljiv trend za zapošljavanje u sektoru informacionih tehnologija (IT). Radna mesta iz IT sfere na kojima je ponuda poslova od bila veća od interesovanja kandidata su: JAVA Programer, .NET developer, PHP programer, iOS developer i Android developer.

Inače, najveći broj oglasa objavljen je u oblastima trgovina/prodaja, IT, administracija, mašinstvo i elektrotehnika.

Najčešće su raspisivani oglasi za sledeća radna mesta: prodavac, komercijalista, administrativni radnik, vozač i telefonski operater.

S druge strane, pozicije na kojima je bilo manje objavljenih oglasa u odnosu na broj konkurisanja, odnosno na kojima je tokom 2016. godine bilo teže pronaći posao jesu poljoprivredni tehničar, turistički vodič, kontrolor prodaje i saradnik za unapređenje prodaje.

Poslodavci su tokom 2016. u 60% oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom, dok je iše od polovine kandidata imalo visoku stručnu spremu.

Svaki treći kandidat ima deset i više godina radnog iskustva, dok onih sa od jedne do tri godine ima 23 odsto. Bez ikakvog radnog iskustva na slobodna radna mesta konkurisalo je skoro sedam posto kandidata.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jole

  pre 2019 dana i 8 sati

  Zamislite najtraženiji kuvari,frizeri i automehaničari...samo postoji mali problem,niko od njih neće da robuje za 25.000 dinara.Ja ih znam puno,i svi su ili otišli preko,ili voze kamione.Zašto ljudi da se muče kad mogu biti portiri za platu od 200 eura.

  Oceni komentar:
  1
  4