Turisti s brodova tek provire u Novi Sad: Adut je titula evropske kulturne prestonice

Turisti s brodova tek provire u Novi Sad: Adut je titula evropske kulturne prestonice

Novi Sad je sve primamljivija destinacija turistima. Skoro tokom cele godine je na ulicama grada primetan povećan broj stranaca s raznih destinacija, ali i domaćih posetilaca. Za period od 365 dana smo se približili brojki od 200.000 ljudi koji prošetaju gradom podno Petrovaradinske tvrđave.

Unazad godinama, Novi Sad privlači sve više gostiju i zvanične cifre idu u prilog tome. Prema podacima Turističke organizacije Novog Sada (TONS), od januara do novembra 2017. godine Novi Sad je posetilo 181.140 gostiju. S druge strane, TONS se nedavno pohvalio podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznoseći da je od januara do septembra 2018. godine kod nas ukupno boravilo 156.686 turista. Za pomenuti period prošle godine, ostvareno je 342.732 noćenja, a za prvih devet meseci godine na izmaku taj broj je 336.849.Međutim, u ovim brojkama minimalno su zastupljeni turisti s rečnih kruzera koji se i najmanje zadržavaju u Novom Sadu. Jeste da je situacija malo bolja u poređenju s ranijim godinama, ali i dalje mizerna. Zbog toga je naš sagovornik Miloš Vračar, direktor firme "CruiseLand Beograd" čiji je osnovni zadatak da gostima sa rečnih kruzera organizuje različite izlete po Srbiji, kako bi kod istih podigli interesovanje i promovisali Srbiju na najbolji mogući način. Prema njegovim rečima, dolaze gosti iz celog sveta. Njegova firma se uglavnom bavi turistima iz Skandivanije, a zastupljeni su i Amerikanci, Italijani, Španci dok druge kompanije uspešno sarađuju s nemačkim i engleskim tržištem. Rečni kruzeri su jako popularni i u Australiji i Novom Zelandu.

- Kad je reč o brodskim putnicma, u najvećem broju su to penzioneri, mada u poslednje vreme ima i mlađih, a Italijani na primer putuju porodično, pa se dešava da na brodu budu baka, deka, njihova deca i unuci. Kao i kod hotela, tako i na brodovima postoje kategorije, te ima mesta za svačiji budžet. Prema poslednjim podacima, reč je o 600 dolazaka u Novi Sad i Beograd, s ukupno 80.000 gostiju za osam meseci plovne sezone. U glavnom gradu se zadržavaju ceo dan dok u Novom Sadu preovlađuju poludnevne ekskurzije. Osim toga, obilaze i Sremske Karlovce, Donji Milanovac, a Golubac je nova destinacija koja je sve više zanimljiva i očekuje se sledeće sezone da puno brodova baš tu pristane. U Smederevu i Kostolcu su u pripremi pontoni, pa uskoro možemo i tamo očekivati posete. Napomenuo bih da je Srbija kao turistička destinacija većini putnika potpuno novo iskustvo – rekao je Vračar.


Naš sagovornik sa zadovoljstvom ističe kako njihovi gosti sa sobom ponesu veoma lepe uspomene i više nego pozitivna iskustva. Oduševljeni su našim gostoprimstvom, nacionalnim specijalitetima, neizbežnom rakijom, istorijom, Titovim muzejom,punim ulicama, kafićima i restoranima. Za Novi Sad kaže da bez izuzetka iznenadi njihove goste i malo je reći da su prezadovoljni. Lak pristup, od broda do centra, Petrovaradinska tvrđava, bogata istorija i kultura, sjajni lokalni vodiči, degustacije vina u Karlovcima, to sve zajedno Novi Sad čini jednu od najatraktivnijih destinacija u toku krstarenja.

- S obzirom da su naši gosti uglavnom penzioneri, ravan teren je i više nego cenjen. Šalu na stranu, ali istorija i kultura koju Novi Sad poseduje je nešto što ih zaintrigira. Malo je teže popeti se do Tvrđave, pa moram priznati da bi neko rešenje bilo više nego dobro došlo. Ima toliko dobrih primera u inostranstvu i neko bi sigurno moglo da se primeni i na Petrovaradinsku tvrđavu. Kompletan obilazak Tvrđave, dodatno bi ih zadržao u gradu. Zbog toga smo i ubacili posetu Salašu 137, a komentari gostiju su odlični jer je uz tamburicu užitak potpun, pa svi pevaju u autobusu, vraćajući se na brod.Mislim da je 2021. godina prekretnica kada će svi koji do sada nisu znali za Novi Sad, znati ga kao evropsku prestonicu kulture. To će privući puno gostiju i verujem da će biti jedan od faktora koji će uticati na to da se brodovi duže zadržavaju upravo ovde. Pritom je došlo do prezasićenja u velikim gradovima, od Budimpešte prema Nemačkoj, čak toliko da u nekim gradovima nema mesta da svi brodovi pristanu. Kako je ovo izuzetno razvijena industrija, potreba za inovativnošću je velika, to nam daje šansu da predstavimo Srbiju kao neistraženu destinaciju i privučemo što više brodova u narednom periodu – objasnio je Miloš.


On dodaje, da je trend u gornjem delu Dunava, od Beča ka Regensburgu, da su gradovi ti koji bi da oteraju turiste jer ih ima previše, a ne da ih privuku u još većem broju! Uz osmeh nastavlja, "Daj Bože, da takva situacija jednog dana bude kod nas“.

- Novi Sad kao i ostali gradovi, moraju posvetiti pažnju, ulaganju u infrastrukturu. To podrazumeva jasnu koncepciju i strategiju koje obuhvataju čitav spektar stvari kao što su više pontona, brz i efikasan saobraćaj, parkinzi za autobuse, info table i još mnogo, mnogo toga. Ponavljam, da se sve više priča o Novom Sadu kao evropskoj prestonici kulture za 2021. godinu. To gradski oci moraju iskoristiti za ulaganja jer titula služi kao dobar „selling point“, kako za nas kao domaćine tako i za brodske kompanije. Siguran sam, da će sve više brodova dolaziti u Srbiju, samim tim i u Novi Sad, a do domaćina je da ih zadrži što duže. Mi dajemo sve od sebe, ali dodatna logistika bi dobro došla i nama, i turistima i samim Novosađanima – zaključio je Miloš Vračar.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jovan Radojčin

  pre 593 dana i 12 sati

  Novosadska kanalizacija se izliva direktno u Dunav na dva mesta. Jedno je blizu spomenika Žrtvama racije a drugo je kod Žeželjevog mosta. Novi Sad kao ravničarski grad, ima relativno visoke te izlive u Dunav pa se često dešava da gosti koji dođu brodom u Novi sad, sede na svojim brodskim terasma okruženi fekalijama i neprijatnim mirisima-smradovima. Dobro je što bar malo uspeju da zavire u Novi Sad u takvoj situaciji. Ne govorim to napamet nego sam to čuo od istih tih gostiju.

  Oceni komentar:
  0
  1