Turističke agencije od 1. januara vraćaju pare za neiskorišćena putovanja, evo kako do novca

Turističke agencije od 1. januara vraćaju pare za neiskorišćena putovanja, evo kako do novca

Građani koji nisu iskoristili svoje zamenske vaučere, dobijene na ime turističkih putovanja na koja zbog pandemije Kovida-19 nikada nisu otišli, od 1. januara dobijaju svoj novac nazad.

Ukupno 6,5 miliona evra građanima treba da bude vraćeno najkasnije do 1. februara, što je i predviđeno uredbom.

Iako je reč o značajnom iznosu, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić za portal N1 kaže da je to tek deseti deo ukupne vrednosti ovih vaučera i da je ostatak – realizovan kroz putovanja.

Putnici koji nisu iskoristili zamenske vaučere trebalo bi da se jave svojim agencijama i ostave podatke o svom računu u banci, pošto će se novac tako i uplaćivati –  sa računa na račun kaže Seničić.

U slučaju da neka agencija nema novca za isplatu, vaučeri će se, navodi, isplatiti iz osiguranja.

Direktor YUTA podseća da je uredbom predviđeno da zamenski vaučeri mogu da se iskoriste do 31. decembra ove godine.

– Agencije svakako ovim putnicima mogu da ponude dogovor i omoguće im da i sledeće godine iskoriste ovaj zamenski vaučer nudeći im dodatnu vrednost, na primer uvećanje od 20 odsto. Pa tako neko ko ima zamenski vaučer na 500 evra može, u dogovoru sa agencijom, da potpiše ugovor o aranžmanu na 600 evra koji može da koristi bilo kada sledeće godine – objašnjava Seničić, ali napominje da to nije obaveza već "dogovor između putnika i agencije".

Kada je reč o građanima koji žele svoj novac nazad, uplaćen još tokom 2020. godine, sagovornik N1 preporučuje da oni svakako treba da se jave svojoj agenciji i da je obaveste da žele isplatu novca po osnovu zamenskog vaučera.

– Isplata će ići sa računa na račun. Moguće je da agencije te podatke već imaju, ali građani svakako treba da se jave – pojašnjava.

Reč je o 6,5 miliona evra – tolika je vrednost neiskorišćenih zamenskih vaučera.

– Nekome se taj iznos može učiniti značajan, ali ako znamo da je vrednost aražmana obuhvaćenih zamenskim vaučerima bila 70 miliona evra, to znači da je 90 odsto iskorišćeno. Ostalo je još oko 10 odsto da se realizuje – ističe Seničić.

Kako pretpostavlja, može da se dogodi da pojedine agencije neće imati sredstava da isplate vlasnike zamenskih vaučera.

– U tom slučaju aktiviraće se polise osiguranja, i ovi putnici će biti isplaćeni – precizirao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan