Tužno podsećanje: 17 godina od NATO bombardovanja

Tužno podsećanje: 17 godina od NATO bombardovanja

Danas se navršava 17 godina od početka NATO bombardovanja 1999. godine u tadašnjoj Jugoslaviji, a nakon neuspelih pregovora u Rambujeu o krizi na Kosovu.

Tokom 78 dana NATO je bombardovao vojne i civilne objekte širom Srbije, a do danas nije poznat tačan broj nastradalih. Procenjuje se da je poginulo oko 1.000 vojnika i policajaca, 2.000 civila, a ranjeno i povređeno je preko 10.000 osoba.

Novi Sad je tokom bombardovanja bio jedna od stalnih meta i pretrpeo je najveću materijalnu štetu od svih gradova u tadašnjoj Jugoslaviji. Uglavnom su na meti bombi bili privredni i saobraćajni objekti i infrastruktura, ali su znatnu štetu pretrpeli i civilni objekti, dok su bezbednosne strukture imale minimalne gubitke i štetu jer su uglavnom pogođene prazne kasarne i magacini.

Broj nastradalih u Novom Sadu je i pored intezivnog bombardovanja bio mali. Nastradali su Oleg Nasov (29) na Varadinskom mostu 1. aprila i Milan Bajić (37) iz Šangaja na kućnom pragu, na samom kraju rata 8. juna. Prema nezvaničnim podacima, pored njih je nastradalo i oko 20 pripadnika vojske i policije, uglavnom u borbama na Kosovu. Međutim, do danas zvanično nisu saopšteni detaljniji podaci o njima, sem što je pre nekoliko godina rečeno da je u široj zoni Novog Sada tokom bombardovanja poginulo pet pripadnika Vojske, a teže su povređena četiri vojnika, ali bez podataka jesu li oni bili Novosađani.

 

U bombardovanju je povređeno više desetina građana. Samo prilikom padanja bombi na stambeni blok na Detelinari kod Osnovne škole "Svetozar Marković Toza" povređeno je više od 40 osoba.

Bombardovanje Novog Sada je počelo 24. marta nešto pre 20 časova, kada su prve bombe pale na policijsku stanicu na Klisi, a potom na kasarnu "Jugovićevo". Na Novi Sad je tokom 78 dana bačeno, kako se procenjuje, 420 projektila, porušena su sva tri mosta preko Dunava i zgrada Televizije Novi Sad. Oštećene su Rafinerija, kasarne, zgrada Izvršnog veća i brojni stambeni objekti.

Bombe su padale i po Klisi, Šangaju, Vidovdanskom naselju, Sremskoj Kamenici, Detelinari...

Posebna tragedija za Novi Sad je bilo rušenje mostova, što je grad razdvojilo na dva dela. Varadinski most je srušen 1. aprila, Most slobode 3. aprila, dok je Žeželjev most bio više puta gađan raketama, da bi konačno pao 21. aprila.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad novosadsko porodilište Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje Vreme u Novom Sadu detelinara servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije jkp novosadska toplana javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija sahrana matičar novi sad nevreme horoskopski znaci novosađani JKP Vodovod i kanalizacija elektrovojvodina betanija sahrane bez struje raspored sahrana novi sad Isključenje struje bez vode gradsko groblje isključenje vode horoskop jkp lisje bebe Republički hidrometeorološki zavod