U 130 gradova: Izbori za savete nacionalnih manjina

U 130 gradova: Izbori za savete nacionalnih manjina

Izborni proces za nacionalne savete nacionalnih manjina za sada protiče bez nepravilnosti, saopštila je Republička izborna komisija.

Svih 926 biračkih mesta za neposredne izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina otvorena su na vreme, u 7 sati.

Svi birači upisani u posebne biračke spiskove, njih 467.545, na neposrednim izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina mogu da glasaju do 20 sati, prenosi RTV. 

- Danas se u Srbiji održavaju izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina na kojima 18 nacionalnih manjina svoje predstavnike u nacionalnim savetima biraju na neposrednim izborima, dok četiri nacionalne manjine predstavnike biraju putem elektronskih skupština – napominje RIK u saopštenju.

Članovi saveta imaju ovlašćenja u oblasti kulture, informisanja i obrazovanja i službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Najviše listi - sedam, odnosno šest podneli su Rusini i Albanci. Romi su predali pet, Bošnjaci, Rumuni i Slovaci četiri, a Aškalije, Egipćani, Nemci i Česi po tri liste. Bugari, Bunjevci, Vlasi i Mađari imaju po dve liste, dok su grčka, poljska i slovenačka manjina prijavile po jednu.

Glasački listići su formata A-4 i štampani su na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu za izbor članova nacionalnih saveta bunjevačke, vlaške, grčke, nemačke, poljske, romske, slovenačke i ukrajinske nacionalne manjine, dok su za izbor članova nacionalnih saveta albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, egipatske, mađarske, rumunske, rusinske, slovačke i češke nacionalne manjine štampani na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu i na jeziku i pismu nacionalne manjine, prenosi RTV. 

Rad organa za sprovođenje izbora na svim biračkim mestima posmatraju strani posmatrači, predstavnici Misije OEBS i Delegacije EU u Srbiji, ambasade Velike Britanije, Hrvatske, SAD, Slovačke, Turske, Nemačke i Ukrajine, kao i sedam domaćih udruženja.

Broj članova nacionalnih saveta zavisi od broja pripadnika nacionalnih manjina - minimalan je 15, a maksimalan 35.

- Nakon izbora, rok za objavljivanje konačne liste i rezultata izbora je 96 sati, odnosno 8. novembar do 20 sati – rekla je pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i slobode u Ministarstvu državne uprave Ivana Antić i dodala da saveti, pošto RIK objavi rezultate u Službenom glasniku, imaju obavezu u roku od 20 dana da konstituišu savete i njihove formiraju organe.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da bi današnji izbori trebalo da budu praznik demokratije i pozvao je pripadnike nacionalnih manjina u Srbiji da izađu na birališta.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan