U aprilu počinju programi prekvalifikacije u IT sektoru

U aprilu počinju programi prekvalifikacije u IT sektoru

U Srbiji postoji velika potreba za zapošljavanjem IT juniora, a u 2017. godini planirano je zapošljavanje gotovo hiljadu novih kadrova, prema rezultatima istraživanja kompanije Infostud o potrebama IT sektora u Srbiji.

Takvi podaci dobijeni su na uzorku od 118 anketiranih kompanija, od kojih su gotovo sve (95 procenata) istakle da imaju poteškoća sa pronalaženjem kvalitetnih zaposlenih, dok je za 4,0 odsto kompanija pronalazak zaposlenih skoro nemoguć, navodi se u saopštenju Infostuda.

„IT je jedan od najprofitabilnijih sektora u svetu u koji je potrebno uložiti znanje, bez dodatnih subvencija. Predstavlja osnovu za ekonomski razvoj zemalja i njihovu stabilnost. Zbog svega toga, edukacija i zapošljavanje u oblasti IT-ja treba da budu prioriteti“, izjavila je Milica Ivić iz LimundoGrada.

Oko 60 posto anketiranih kompanija je u 2016. godini imalo program stručne prakse, nakon koga su gotovo sve one zaposlile izvestan broj praktikanata, dok je skoro polovina anketiranih plaćala praktikantima mesečnu nadoknadu koja je u proseku iznosila oko 25.000 dinara.

Najveća potreba, prema rezultatima ankete, vlada za web programerima i programerima aplikacija, gde se najviše traži poznavanje programskih jezika Java Script, Java, C#, PHP i MS SQL i programskih alata kao što su Photoshop i Unity.

Zbog velikog deficita programera, Vlada Srbije, preko Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, planira da u aprilu ove godine započne program prekvalifikacije pojedinaca talentovanih za IT u junior programere, nakon što je krajem decembra usvojila Predlog za unapređenje IT sektora u Srbiji, koji predviđa niz mera za podršku prekvalifikaciji u IT sektor, razvoju formalnog obrazovanja iz ove oblasti, kao i stvaranju dobrog ambijenta za IT kompanije, startape i mala i srednja preduzeća.

 

Izvor: BIZLife

Oceni vest:
0
8

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Prekvalifikacija?

  pre 750 dana i 22 sata

  Ima inženjera na evidenciji NSZ. A njima se više isplati da prekvalifikuju sa jednim kursom ljude iz druge oblasti, nego da angažuju one koji su studirali informacione tehnologije. Gde je tu neka logika?

  Oceni komentar:
  0
  5
bebe isključenja struje bez struje sremski karlovci Kać servisne informacije Republički hidrometeorološki zavod Hitna pomoć gradsko groblje bez vode isključenje vode jkp lisje Isključenje struje elektrovojvodina JGSP "Novi Sad" betanija raspored sahrana novi sad sahrane vremenska prognoza novi sad odbojka novi sad novosađani servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo Elektrodistribucija Novi Sad Sajlovo vremenska prognoza novosadsko porodilište uskrs novorođenčad