U Beograd stigle prve reproduktivne ćelije iz inostranstva

U Beograd stigle prve reproduktivne ćelije iz inostranstva

Iz Španije su stigle prve reproduktivne ćelije uvezene o trošku države. Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) rekla je da je stiglo šest paketa jajnih ćelija za šest žena.

Postupci vantelesne oplodnje biće obavljeni u dve klinike u Beogradu – u Klinici za ginekologiju u Višegradskoj i u Narodnom frontu.

Podsetimo, od 10. decembra počelo je prijavljivanje i preko portala E-Uprave, za sve one koji ispunjavaju neophodne kriterijume, a žele da budu roditelji.

Sanja Radojević Škodrić je izjavila, gostujući u Dnevniku RTS-a, da od momenta kada je uvedena mogućnost uvoza reproduktivnog materijala, bilo jajnih ćelija, spermatozoida ili embriona iz inostranstva, ovo je prva isporuka – stiglo je šest paketa jajnih ćelija za šest žena, četiri žene će obaviti proces vantelesne oplodnje u Ginekološko-akušerskoj klinici KCS i dve u Narodnom frontu, to je njihov izbor.

Ovo je značajno, kako dalje ističe, jer je prvi put ozakonjeno u Srbiji, bez obzira da li se radi o trošku države, kao što je sada slučaj, ili kada plaćaju.

Imamo našu banku koja postoji 3 i po godine, ali rezultat je gotovo nikakav, imali smo samo pet muških donora i nijednu jajnu ćeliju. I sve druge zemlje koje imaju svoje razvijene banke uvoze materijal jer nemaju materijal onakav kakav im je potreban – ukazala je direktorka Fonda i dodala:

Od juče imamo četiri banke, potpisali smo ugovor sa Češkom, sa dve banke iz Danske i sa jednom iz Španije. Do juče su postojale tri, ali je i Češka juče potpisala – kaže ona.

Parovi i singl žene mogu da biraju iz koje banke će da uzmu reproduktivni materijal, mogu da biraju neke od karakteristika.

Ne dozvoljavaju sve banke da se biraju sve karakteristike, najčešće se bira starost, visina, boja kose, očiju.

Mogu da biraju kliniku u kojoj će se raditi proces vantelesne oplodnje. Do sada je država sklopila ugovor sa 7 državnih i 15 privatnih i to je novina, do ove godine imali smo 13 privatnih klinika, zaista je lepo što imamo sve veći broj privatnih klinika – napomenula je Rdojević Škodrić.

Koji su kriterijumi za realizaciju postupka vantelesne oplodnje o trošku države pročitajte OVDE.

Direktorka Fonda navela je i da osobe obolele od malignih bolesti moći će o trošku države da zamrznu svoj materijal i da nekon lečenja pokušaju da se ostvare kao roditelji.

Detaljnije o tome pročitajte na sajtu RTS-a.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Podla prevara i eksperiment

  pre 505 dana i 5 sati

  Ako je bilo ko od naših genetičara u stanju, ili uopšte ima opremu, da primeti intervenciju na genima tih ćelija, ili je uopšte voljan da se time bavi umesto da "legne na rudu" novca iz inostranstva i specijalizacija... svaka čast takvom poštenom!
  Neko će kod nas biti osuđen, da pored domaćih ćelija primi u sebe nečiji eksperiment
  (poznate su britanske laboratorije, nemam dovoljno karaktera...) a kasnije da podiže dete.
  Ne budite ludi, nikada niko na zapadu nije bio dobronameran prema nama.

  Oceni komentar:
  5
  1