U Beogradu preminuo novinar Slaviša Lekić

U Beogradu preminuo novinar Slaviša Lekić

Preminuo je u 63. godini posle duge i teške bolesti.

Slaviša Lekić je rođen je 1959. godine u Kosovskoj Mitrovici, studirao je turizam. Bio je novinar i urednik "Omladinskih novina", "NIN-a", "Borbe", "Naše Borbe", "Reportera", "Vremena", te prvog jugoslovenskog magazina za (ne)sportske navijače "Ćao tifo".

Objavljivao je kolumne u mnogim listovima, između ostalog i u "Danasu", gde je u svakoj odbrojavao kada će Toma Nikolić ispuniti obećanje i iseliti se iz stana u Đinđićevom bulevaru. 

Bio je kolumnista nedeljnika "Njusvik", vlasnik i glavni i odgovorni urednik magazina "Status", novinar i glavni i odgovorni urednik nedeljnika "Reporter".

Autor je nekoliko knjiga, među kojima su "Zamlaćivanje – politička 'autobiografija' Tomislava Nikolića" i "Svaka čast Vučiću".

Autor je nekoliko dokumentarnih filmova: "Mediji u Srbiji: hronika propadanja", "Pad haških begunaca", "Zoran Đinđić: HIPOTEKA", "Kako se dogodio narod", "Junaci doba zlog", "Vladalac"…

Bio je član prvog saziva Saveta za štampu i medijski savetnik u organizaciji UNDP. 

Lekićevi tvitovi, oštri prema vlasti, izazivali su brojne reakcije.

Od 2017. do 2019. godine bio je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Sebe je opisivao kao "lajavca koji smatra da je prirodno i logično biti protiv režima Aleksandra Vučića i kamarile koja ga okružuje".

Verovao je, kako je isticao, naivno, da je bunt protiv vlasti "civilizacijska dužnost i moralni, a ne ideološki čin", podseća "Danas".

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan