U borbi protiv korupcije angažovani i finansijski forenzičari

U borbi protiv korupcije angažovani i finansijski forenzičari

Posebna odeljenja tužilaštava i sudova za suzbijanje korupcije i privrednog kriminala od danas rade, a njihov zadatak je procesuiranje krivičnih dela protiv privrede, službene dužnosti, davanje i primanje mita.

Specijalizovani tužioci za borbu protiv korupcije, njih 44, kao i šest finansijskih forenzičara raspoređeni su u četiri regionalna odeljenja viših javnih tužilaštava u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu, u skladu sa početkom primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma.

Na čelu nove organizacione mreže je Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) sa sedištem u Beogradu, koje će proceusirati krivična dela "visoke korupcije", u kojima imovinska vrednost prelazi 200 miliona dinara, kao i kada vrednost javne nabavke ne prelazi iznos od 800 miliona dinara.

U tom tužilaštvu angažovana su dva finansijska forenzičara koja će svojim stručnim znanjima pomagati tužiocima u istrazi, prikupljanju dokaza i njihovom predstavljanju pred sudom.

Posebna odeljenja viših javnih tužilaštava za suzbijanje korupcije u pomenuta četiri grada će se baviti slučajevima u kojima imovinska vrednost ne prelazi 200 miliona dinara, kao i kada vrednost javne nabavke ne prelazi iznos od 800 miliona dinara, kao i drugim krivičnim delima za koja nije propisana isključiva nadležnost TOK.

U ta četiri odeljenja angažovan je po jedan finansijski forenzičar, rečeno je za Tanjug u Republičkom javnom tužilaštvu.

Takođe, pri višim sudovima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu formirana su posebna odeljenja u koja su raspoređene sudije sa završenom specijalnom obukom za postupanje u toj materiji.

Specijalni tužioci i finansijski forenzičari zajedno će učestvovati u krivičnom gonjenju okrivljenih za koruopciju, finansijski i privredn kriminal, a u naročito komplikovanim slučajevima će se formirati "udarne grupe" sačinjene od svih aktera potrebnih za efikasan krivični progon.

Zadatak finansijskih forenzičara je da pomažu javnom tužiocu da odluči, najpre, ima li mesta pokretanju krivičnog postupka, a potom i da pribavi što kvalitetnije dokaze i da ih uspešno predstavi pred sudom.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez struje jkp lisje betanija javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija novorođenčad bez vode isključenje vode servisne informacije novi sad raspored sahrana i ispraćaja sahrane novi sad novosađani novosadsko porodilište servisne informacije klisa Isključenje struje matičar novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe novosadska policija JGSP "Novi Sad" raspored sahrana novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Petrovaradin JKP Vodovod i kanalizacija horoskopski znaci jkp novosadska toplana isključenja struje elektrovojvodina izmena režima saobraćaja horoskop