U celoj Vojvodini samo TRI DEČJA PSIHIJATRA

U celoj Vojvodini samo TRI DEČJA PSIHIJATRA

U protekle 23 godine koliko u Srbiji dečja psihijatrija može da se subspecijalizuje, školovan je svega 21 lekar i svi rade. Uz njih je još dvadesetak psihijatara za odrasle koji kolegama priskaču u pomoć, a sve ukupno ne zadovoljava propisane standarde.

Podaci su drastičniji kada se svedu na Vojvodinu, gde na teritoriji cele pokrajine rade svega tri dečja psihijatra – u Novom Sadu, Vršcu i Sremskoj Mitrovici.

Po svetskim standardima između 10 i 20 odsto dece ima probleme koji ih onesposobljavaju za svakodnevne aktivnosti i treba im pomoć. Srbija po tome ne odstupa od svetskih standarda, ali u velikoj meri ne zadovoljava broj onih koji su zvanično kvalifikovani da deci pomoć mogu da pruže.

- Na ovom terenu, vezan za region izvan Beograda, što se tiče samog dela Banata, Pančevo i ove ostale opštine, Plandište, Alibunar, Vršac, samo sam ja dečji psihijatar – kaže Stevan Jokić, dečji psihijatar u Vršcu.

- Sgurno da oko sedamdeset hiljada dece ima određene probleme i da nas troje nije dovoljno da zadovoljimo potrebe sve te dece i naravno da su važni svi oni školski psiholozi, savetovališta u Domu zdravlja. Ali, mislim da zdravorazumski kad kažete tri dečja psihijatra na dva miliona stanovnika nije dovoljno za Vojvodinu – kaže Jasminka Marković, dečja psihijatrica u Kliničkom centru Vojvodine.

Na Medicinskom fakultetu novinare RTV su uputili na resorno ministarstvo kojem su još 26. oktobra uputili pitanja o povećanju broja dečjih psihijatara i planiranju potreba za lečenje dece.

Nakon što im je više puta obećavan sagovornik, a potom i pismeni odgovor, 13. novembra RTV-u je stigao dopis u kojem ih upućuju na Lekarsku komoru Srbije, strukovno udruženje koje izdaje licence za rad, brine o etici i eventualnim sporovima među članovima Komore.

- Srbija ima dovoljan broj psihijatara, dosta psihijatara se bavi i dečjom psihijatrijom i radi dečju psihijatriju, iako je nikada nisu zvanično subspecijalizirali. Nije isto baviti se odraslom osobom i detetom i psihijatri koji su samo specijalizirali psihijatriju, bez subspecijalizacije dečje psihijatrije, ali rade 10, 15 godina na odeljenju sa decom oni su se praktično kroz rad specijalizirali za rad sa decom – kaže Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije.

- Pritisak stalno postoji i velik je i teško postižemo da pregledamo i da do nas stignu svi oni kojima je pomoć potrebna – kaže Jasminka Marković.

Dodaje da, primera radi, Slovenija, sa gotovo istim brojem stanovnika kao i Vojvodina ima 28 dečjih psihijatara i 28 onih kojima je ta subspecijalizacija u toku.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

odbojka Spens servisne informacije novi sad smanjen pritisak vode OK Vojvodina radosne vesti betanija sahrane gradsko groblje elektrovojvodina Fruška gora almaško groblje sahrane novi sad groblje lisje novosadsko porodilište bez vode JKP Vodovod i kanalizacija Daško i Mlađa epk 2021 bebe Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje jkp lisje servisne informacije Isključenje struje bez struje havarija na vodovodu raspored sahrana novi sad novorođenčad