U celoj Vojvodini samo TRI DEČJA PSIHIJATRA

U celoj Vojvodini samo TRI DEČJA PSIHIJATRA

U protekle 23 godine koliko u Srbiji dečja psihijatrija može da se subspecijalizuje, školovan je svega 21 lekar i svi rade. Uz njih je još dvadesetak psihijatara za odrasle koji kolegama priskaču u pomoć, a sve ukupno ne zadovoljava propisane standarde.

Podaci su drastičniji kada se svedu na Vojvodinu, gde na teritoriji cele pokrajine rade svega tri dečja psihijatra – u Novom Sadu, Vršcu i Sremskoj Mitrovici.

Po svetskim standardima između 10 i 20 odsto dece ima probleme koji ih onesposobljavaju za svakodnevne aktivnosti i treba im pomoć. Srbija po tome ne odstupa od svetskih standarda, ali u velikoj meri ne zadovoljava broj onih koji su zvanično kvalifikovani da deci pomoć mogu da pruže.

- Na ovom terenu, vezan za region izvan Beograda, što se tiče samog dela Banata, Pančevo i ove ostale opštine, Plandište, Alibunar, Vršac, samo sam ja dečji psihijatar – kaže Stevan Jokić, dečji psihijatar u Vršcu.

- Sgurno da oko sedamdeset hiljada dece ima određene probleme i da nas troje nije dovoljno da zadovoljimo potrebe sve te dece i naravno da su važni svi oni školski psiholozi, savetovališta u Domu zdravlja. Ali, mislim da zdravorazumski kad kažete tri dečja psihijatra na dva miliona stanovnika nije dovoljno za Vojvodinu – kaže Jasminka Marković, dečja psihijatrica u Kliničkom centru Vojvodine.

Na Medicinskom fakultetu novinare RTV su uputili na resorno ministarstvo kojem su još 26. oktobra uputili pitanja o povećanju broja dečjih psihijatara i planiranju potreba za lečenje dece.

Nakon što im je više puta obećavan sagovornik, a potom i pismeni odgovor, 13. novembra RTV-u je stigao dopis u kojem ih upućuju na Lekarsku komoru Srbije, strukovno udruženje koje izdaje licence za rad, brine o etici i eventualnim sporovima među članovima Komore.

- Srbija ima dovoljan broj psihijatara, dosta psihijatara se bavi i dečjom psihijatrijom i radi dečju psihijatriju, iako je nikada nisu zvanično subspecijalizirali. Nije isto baviti se odraslom osobom i detetom i psihijatri koji su samo specijalizirali psihijatriju, bez subspecijalizacije dečje psihijatrije, ali rade 10, 15 godina na odeljenju sa decom oni su se praktično kroz rad specijalizirali za rad sa decom – kaže Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije.

- Pritisak stalno postoji i velik je i teško postižemo da pregledamo i da do nas stignu svi oni kojima je pomoć potrebna – kaže Jasminka Marković.

Dodaje da, primera radi, Slovenija, sa gotovo istim brojem stanovnika kao i Vojvodina ima 28 dečjih psihijatara i 28 onih kojima je ta subspecijalizacija u toku.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadsko porodilište Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija klinički centar vojvodine Republički hidrometeorološki zavod jkp lisje bez vode Vreme u Novom Sadu vremenska prognoza novi sad centralno groblje u Futogu servisne informacije novi sad raspored sahrana novi sad bez struje novorođenčad Zavod za transfuziju krvi Vojvodine klinika za ginekologiju i akušerstvo RHMZ isključenje vode betanija gradsko groblje Novo groblje u Petrovaradinu jkp novosadska toplana javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija bebe vremenska prognoza servisne informacije elektrovojvodina sahrane novosađani isključenja struje