U četvrtak leže prva polovina minimalca iz trećeg paketa pomoći države

U četvrtak leže prva polovina minimalca iz trećeg paketa pomoći države

Firme će u nedelji pred nama dobiti po 15.540 dinara za sve radnike, a u aprilu počinje i prijava građana za novčanu pomoć države.

Na novac mogu računati svi punoletni građani, penzioneri, ali i svi nezaposleni koji su prijavljeni na biro. Njima će država isplatiti najmanje 60 evra, a najviše 120. Penzioneri će dobiti po 110 evra.

Prva polovina minimalne zarade biće sledeće nedelje uplaćena firmama koje su se prijavile za treći paket državne pomoći, a to praktično znači da će tada i većina radnika zaposlenih u ovim preduzećima dobiti drugi deo martovske plate. Slično će biti i u naredna dva meseca.

Takođe, 28. aprila počinje prijava građana za direktnu novčanu pomoć u iznosu od 60 evra, koja će biti isplaćena u dve rate, u maju i novembru. Ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljivati, a procedura će biti ista kao i prošle godine kada je država davala po 100 evra, pišu "Večernje novosti".

Penzionerima sleduje i dodatnih 50 evra, dok će svi nezaposleni koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje dobiti još 60 evra u junu.

U okviru ovog paketa stiže pomoć i za najugroženije delatnosti, pa će gradski hoteli dobiti 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po sobi. Auto-prevoznici će dobiti 600 evra po autobusu.

Prva polovina minimalca u iznosu od 15.450 dinara na račun poslodavaca leže 8. aprila i to je prva od tri planirane uplate u trećem paketu državne pomoći privredi i građanima. Pravo na ovu pomoć ima tačno 1.505.093 radnika zaposlenih kod preduzetnika, kao i u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima.

To znači da će upravo toliki deo mnogim radnicima biti drugi deo martovske zarade. Prvi deo, ostatak do pune plate, u najvećem broju preduzeća isplaćuje se upravo ovih dana. Slična praksa nastaviće se i u maju i junu.

Nakon prve uplate polovine minimalca sledeće nedelje, u sličnim terminima će po pola minimalne zarade stizati i u maju i junu. Ova podrška praktično "pokriva" zarade za mart, april i maj, a firme će ukupno, po svakom radniku, dobiti nešto više od 46.000 dinara, odnosno tri puta po 15.450, što je polovina januarske minimalne plate u Srbiji.

Poslodavci se za ovu vrstu pomoći prijavljuju svakog meseca, odnosno i u aprilu i maju, popunjavanjem jednostavnog obrasca na portalu Poreske uprave.

Uslovi su isti kao i u prva dva paketa ekonomskih mera, što znači da će pravo na minimalac imaće prijavljeni radnici, u prevodu oni koji ne rade na crno. Pravo na minimalac nemaju lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, kao ni ostala lica koja su angažovana van radnog odnosa. U ovoj grupi najčešće su sezonci, radnici po ugovoru o delu...

Takođe, jedan od glavnih uslova za dobijanje državne pomoći je da firme u roku od tri meseca nakon poslednjeg isplaćenog minimalca ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika. Značajno je i da oni koji uzmu pomoć nemaju pravo isplate dividendi.

Ovom merom nisu obuhvaćene banke i finansijske institucije, javljaju "Večernje novosti".

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan