U četvrtak otvaranje izložbe "Sva lica Dunava"

U četvrtak otvaranje izložbe "Sva lica Dunava"

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, u četvrtak, 7. decembra, u 18 sati otvoriće se izložba slika "Sva lica Dunava".

Autorka je novosadska umetnica Branka Janković Knežević. Izložbu će otvoriti istoričar umetnosti Dejan Radovanović.

Branka Janković Knežević ovom izložbom predstavlja novosadskoj publici dokle je stigla u razvoju teme Dunava kroz više od tri decenije, koliko se ovaj tematski i metodski ciklus odvija i razvija u njenom opusu.

Život pored Dunava potpuno je prirodno nametnuo osnovni tematski okvir, jer je to najjasnija opšta konstanta autorkinog života – pored njega se budi, živi i radi. Radovi iz dunavskog ciklusa Branke Janković Knežević su u najnovijoj fazi potpuno jasno pokazali suštinu fokusa na tanku ravnu površinu – to su slike/ogledala sa svim reflektujućim svojstvima u pojavnom i refleksivnim mogućnostima u intelektualnom i emocionalnom sloju.

Branka Janković Knežević završila je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i magistarske studije na Akademiji umetnosti u Novim Sadu. Od 1976. do 1994. godine, radila je kao slikar konzervator u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu, a od 1994. godine kao profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Dobitnica je sedam nagrada iz oblasti crteža i grafike u zemlji i inostranstvu. Njeni radovi nalaze se u značajnim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu (Austrija, Švajcarska, Holandija, Grčka).

Izložba se može pogledati do 7. januara 2018. godine.

 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan