U čipsu iz Srbije pronađen visok nivo kancerogene materije, šta kaže Ministarstvo

U čipsu iz Srbije pronađen visok nivo kancerogene materije, šta kaže Ministarstvo

Na sajtu Evropske komisije objavljeno je da je na hrvatskoj granici utvrđen visok nivo kancerogenog akrilamida u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji.

Zemlja prijave je Hrvatska, a obaveštenje se odnosi na Hrvatsku i Srbiju, navodi se na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje. Čips nije ušao na tržište Hrvatske, te je bezbedno uništen.

Kako saznaje N1 od hrvatskog Državnog inspektorata, radi se o proizvođaču Chips way d.o.o. iz Čačka i proizvodu "CHIPS bits&bytes rebrasti paprika" u pakovanju od 150 grama.

Čips koji se iz Srbije izvozio u Hrvatsku, gde je zbog nedozvoljene količine akrilamida uništen, imao je rok trajanja do 25. decembra 2023. godine. Bar kod ovog proizvoda je 3 856025 853261, serija L28062023 (L280623 A09:31).

Kako piše u saopštenju na sajtu Ministarstva poljoprivrede Srbije, po dobijanju RASFF notifikacije o povišenom nivou akrilamida u prehrambenom proizvodu čips sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, poljoprivredna inspekcija je izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona za proizvodnju spornog proizvoda.

Kontrola je u toku i nakon dobijanja rezultata analiza, objavićemo detaljnije informacije i mere koje će poljoprivredna inspekcija preduzeti – pišu iz resornog ministarstva.

Oceni vest:
2
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Naprdnjacka Smrdija

  pre 318 dana i 18 sati

  Kakva… hm… djubre mi jedemo?

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Zora

  pre 318 dana i 17 sati

  Ma nije ni cudo, u poslednje vreme hrvatima nista nevalja iz Srbije, kako to da.nasi proizvodi truju same nas. Ko tu laze, pregleda li nasa inspekcija nase proizvode, izgleda da je nasa hrana otrov, sto najgore truju nas pa i zemlje u okruzenju, ako je to tacno. Nista nas neupozoravaju, nista nedemantuju, pa to je onda tacno nazalost.

  Oceni komentar:
  7
  2
 • Verujem da je sve tačno

  pre 318 dana i 12 sati

  Zoro, pre će biti da naša dežela krije stvari od nas.
  Kod nas su inspekcije korumpirane i kod nas se sve može kupiti i kod nas se sve ofrlje radi.
  Hrvati možda jesu jedva dočekali ovako nešto, ali su sigurno precizniji u tim stvarima jer hteli ne hteli EU to traži od njih.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • A posle neplodnost zbog čipsa

  pre 81 dan i 23 sata

  Nisu Hrvati vratili čips zbog "kancerogene materije". Već zbog E-dodataka koji su zabranjeni za prodaju u zemljama NATO pakta.
  A kod nas je neki glupi nabavljač nabavio, po principu kao što filmove kupujemo.
  Laboratorije Britanije i amerike proizvode posbne E dodatke namenjene ratovanju hranom i istočnim zemljama, pa su zabranjene za prodaju zapadu, jer su štetni.
  RTS1 je naklonjen zapadu, pa je tu važnu emisiju emitovao u 05.22h ujutro.
  Veoma nam je slabo znanje i kontrola onog što uvozimo.

  Oceni komentar:
  0
  1