U "Dečijem selu" produžen život novogodišnjim jelkama (FOTO)

U "Dečijem selu" produžen život novogodišnjim jelkama (FOTO)

Kako javljaju iz Kabineta gradonačelnika, članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović, direktor JKP "Gradsko zelenilo" Miloš Egić i predstavnici Pokreta gorana Novog Sada su, u okviru kampanje "Produžimo život jelkama", prisustvovali sadnji jelki u "Dečijem selu" u Sremskoj Kamenici.

Tokom kampanje, koju su vodili Gradska uprava za zaštitu životne sredine, JKP „Gradsko zelenilo“ i Pokret gorana Novog Sada, sa ciljem da se jelke zaštite od bespravne seče pred božićne i novogodišnje praznike, ukupno je poklonjeno 200 jelki sa busenom novosadskim školama, vrtićima, Dečijoj bolnici i ustanovama za decu i stare. Sve ove ustanove su nakon novogodišnjih praznika zasadile jelku sa busenom u svom dvorištu, a u "Dečijem selu", koje je obogaćeno sa 12 jelki tokom kampanje, danas je zasađeno i preostalih šest, navodi se u saopštenju iz Gradske kuće. 

– Gradska uprava za zaštitu životne sredine zajedno sa JKP "Gradsko zelenilo" je na početku godine pokrenula akciju "Oživimo parkove" i ta akcija podrazumeva ozelenjavanje različitih površina na teritoriji grada, kao što su parkovi i ustanove poput Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici. Projekat smo realizovali uz pomoć Pokreta gorana Novog Sada koji su ovu ideju i osmislili, kupili smo 200 jelki sa busenom i podelili ih različitim institucijama, vrtićima i školama po gradu, koja su imala svoju novogodišnju i božićnu jelku, okitili je i sad, nakon praznika ove jelke čuvamo, i sadimo ih u prirodi. Cilj ove akcije, pored ozeljenjavanja i očuvanja životne sredine jeste i to da se podigne svest građana, naročito dece da ne treba seći drveće, nego ga negovati i pustiti da raste – rekla je Mira Radenović.


Direktor Dečijeg sela Mirko Jankelić dodelio je zahvalnice učesnicima kampanje zbog uspešne saradnje na projektu i rekao da je zajednički trud veoma važan pri planskom pošumljavanju i uređenju okruženja, kako bi se deci poboljšao kvalitet boravka u selu.


Gradska uprava za zaštitu životne sredine je svakoj obrazovnoj ustanovi sa područja Grada poklonila jelku sa busenom, distribuciju je vršilo JKP "Gradsko zelenilo", a Pokret gorana je realizovao virtuelnu "Malu školu aranžiranja cveća" – obuku o izradi novogodišnjih aranžmana i ekoloških ukrasa za jelku, kao i takmičenje u kićenju jelki svih prijavljenih škola. Svaki učesnik programa dobio je promotivni i edukativni materijal, a najuspešnije ekipe i njihovi učitelji imaće priliku da pohađaju kamp "Eko pustolovina u Sremskim Karlovcima" tokom proleća ove godine, kako bi obogatili svoja znanja o zaštiti prirode kroz druženje sa vršnjacima.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan