U Domu zdravlja "Novi Sad" obavljaju se lekarski pregledi za nošenje oružja od 2016. godine

U Domu zdravlja "Novi Sad" obavljaju se lekarski pregledi za nošenje oružja od 2016. godine

Rešenjem Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Dom zdravlja “Novi Sad” u okviru Službe za zdravstvenu zaštitu radnika od 13.04.2016. godine obavlja lekarske preglede za držanje i nošenje oružja.

Ocenjivanje zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja je vrlo odgovoran posao, jer posledice mogu biti ugrožavanje života i bezbednosti svih građana, te je bitno da takav pristup imaju i drugi koji se tim poslom bave. 

Pregledi se u Domu zdravlja „Novi Sad“ obavljaju brzo i efikasno i završe se u istom danu, nakon čega se daje Uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja. Važno je napomenuti da na lekarski pregled treba poneti izveštaj izabranog lekara o zdravstvenom stanju koje nije starije od 30 dana (tzv. Obrazac 1).

Kako izgleda pregled

Pregled je kompleksan i započinje uzimanjem opštih podataka, lične anamneze (postojanje težih hroničnih oboljenja, operacija, povreda), podataka o sadašnjem zdravstvenom stanju i navikama (uzimanje alkohola i pušenje) i postojanju određenih bolesti u porodici. Za davanje navedenih podataka lice potpisuje izjavu da je dao tačne podatke, pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornšću, te da je dao saglasnost za korišćenje njegove medicinske dokumentacije kod izabranog lekara i drugih zdravstvenih ustanova i da nije koristio, i ne koristi, psihoaktivne supstance (odnosno da će se podvrgnuti testiranju ako lekar bude zahtevao). Uzima se i podatak o vrsti oružja za koje se pregled obavlja: lično, lovačko i sportsko.

O oceni zdravstvene sposobnosti lekar obaveštava pregledanu osobu i najbližu jedinicu MUP-a.

Ako je pregledano lice proglašeno nesposobnim, ponovni pregled je moguće uraditi tek nakon 6 meseci. Ako fizičko lice nije zadovoljno Uverenjem o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja, može se žaliti u roku od 15 dana drugostepenoj lekarskoj komisiji u Institutu za medicinu rada „Dr Dragomir Karajović“ u Beogradu.

Kada MUP donese rešenje o nošenju oružja, obaveštava i izabranog lekara kako bi i nadalje pratio zdravstveno stanje fizičkog lica. U slučaju promene zdravstvenog stanja, koje bi moglo da utiče na bezbedno rukovanje oružjem, izabrani lekar je dužan da o tome obavesti najbližu jedinicu MUP-a.

U Domu zdravlja „Novi Sad“ se od 2016. godine ukupno pregledalo 551 lice (u 2016. godini 188, u 2017. godini 206, a u 2018. godini 157 lica). Pregledano je ukupno 526 muškaraca i 25 žena.

U 2016. godini približno su bili zastupljeni svi dobni uzrasti kod muškaraca, u 2017. godini dominirao je uzrast od 31 do 50 godina, da bi u 2018. godini najviše pregledanih bilo starosti preko 60 godina.

Od ukupnog broja pregledanih, 11 lica (1,9%) nije dobilo dozvolu za nošenje oružja, a nezavršenih odluka je bilo 22 lica (3,9%).

Najviše se tražio pregled za lično oružje (309), lovačko (282) i sportsko (17)

Lekarsko uverenje za držanje i nošenje oružja, fizička lica mogu dobiti u Službi za zdravstvenu zaštitu radnika koja radi od 07:00 do 14.15 časova na Limanu IV, Bulevar cara Lazara br. 77, II sprat, a pregled se ne zakazuje.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

vremenska prognoza novi sad novi sad sahrane Elektrodistribucija Novi Sad vremenska prognoza JKP Vodovod i kanalizacija bebe isključenje vode RHMZ servisne informacije novi sad novorođenčad betanija Novo naselje bez struje Spens novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod raspored sahrana novi sad bez vode Vreme u Novom Sadu gradsko groblje klinika za ginekologiju i akušerstvo Hitna pomoć novosađani isključenja struje jkp lisje Isključenje struje odbojka elektrovojvodina javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija