U Domu zdravlja "Novi Sad" obavljaju se lekarski pregledi za nošenje oružja od 2016. godine

U Domu zdravlja "Novi Sad" obavljaju se lekarski pregledi za nošenje oružja od 2016. godine

Rešenjem Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Dom zdravlja “Novi Sad” u okviru Službe za zdravstvenu zaštitu radnika od 13.04.2016. godine obavlja lekarske preglede za držanje i nošenje oružja.

Ocenjivanje zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja je vrlo odgovoran posao, jer posledice mogu biti ugrožavanje života i bezbednosti svih građana, te je bitno da takav pristup imaju i drugi koji se tim poslom bave. 

Pregledi se u Domu zdravlja „Novi Sad“ obavljaju brzo i efikasno i završe se u istom danu, nakon čega se daje Uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja. Važno je napomenuti da na lekarski pregled treba poneti izveštaj izabranog lekara o zdravstvenom stanju koje nije starije od 30 dana (tzv. Obrazac 1).

Kako izgleda pregled

Pregled je kompleksan i započinje uzimanjem opštih podataka, lične anamneze (postojanje težih hroničnih oboljenja, operacija, povreda), podataka o sadašnjem zdravstvenom stanju i navikama (uzimanje alkohola i pušenje) i postojanju određenih bolesti u porodici. Za davanje navedenih podataka lice potpisuje izjavu da je dao tačne podatke, pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornšću, te da je dao saglasnost za korišćenje njegove medicinske dokumentacije kod izabranog lekara i drugih zdravstvenih ustanova i da nije koristio, i ne koristi, psihoaktivne supstance (odnosno da će se podvrgnuti testiranju ako lekar bude zahtevao). Uzima se i podatak o vrsti oružja za koje se pregled obavlja: lično, lovačko i sportsko.

O oceni zdravstvene sposobnosti lekar obaveštava pregledanu osobu i najbližu jedinicu MUP-a.

Ako je pregledano lice proglašeno nesposobnim, ponovni pregled je moguće uraditi tek nakon 6 meseci. Ako fizičko lice nije zadovoljno Uverenjem o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja, može se žaliti u roku od 15 dana drugostepenoj lekarskoj komisiji u Institutu za medicinu rada „Dr Dragomir Karajović“ u Beogradu.

Kada MUP donese rešenje o nošenju oružja, obaveštava i izabranog lekara kako bi i nadalje pratio zdravstveno stanje fizičkog lica. U slučaju promene zdravstvenog stanja, koje bi moglo da utiče na bezbedno rukovanje oružjem, izabrani lekar je dužan da o tome obavesti najbližu jedinicu MUP-a.

U Domu zdravlja „Novi Sad“ se od 2016. godine ukupno pregledalo 551 lice (u 2016. godini 188, u 2017. godini 206, a u 2018. godini 157 lica). Pregledano je ukupno 526 muškaraca i 25 žena.

U 2016. godini približno su bili zastupljeni svi dobni uzrasti kod muškaraca, u 2017. godini dominirao je uzrast od 31 do 50 godina, da bi u 2018. godini najviše pregledanih bilo starosti preko 60 godina.

Od ukupnog broja pregledanih, 11 lica (1,9%) nije dobilo dozvolu za nošenje oružja, a nezavršenih odluka je bilo 22 lica (3,9%).

Najviše se tražio pregled za lično oružje (309), lovačko (282) i sportsko (17)

Lekarsko uverenje za držanje i nošenje oružja, fizička lica mogu dobiti u Službi za zdravstvenu zaštitu radnika koja radi od 07:00 do 14.15 časova na Limanu IV, Bulevar cara Lazara br. 77, II sprat, a pregled se ne zakazuje.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad servisne informacije horoskopski znaci jkp lisje isključenja struje elektrovojvodina betanija vremenska prognoza JKP Vodovod i kanalizacija bebe Republički hidrometeorološki zavod raspored sahrana novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević gradsko groblje isključenje vode Vreme u Novom Sadu raspored sahrana i ispraćaja Isključenje struje RHMZ bez vode novosađani sahrane servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište matičar novi sad Elektrodistribucija Novi Sad sahrana bez struje horoskop