U Eđšegu otvorena izložba "Fenix iz ulice Antona Čehova"

U Eđšegu otvorena izložba "Fenix iz ulice Antona Čehova"

Izložba fotografija „Fenix iz ulice Antona Čehova“, fotoreportera dnevnog lista Mađar so Čile David, prikazana je juče u dvorcu Eđšeg u istoimenoj ulici. Autorka je sa preko pedeset slika i reprodukcija prikazala propast i obnovu zdanja koje je desetlećima stajalo zapušteno.

Istoričar i savetnik Muzeja grada Novog Sada, Agneš Ozer, prilikom otvaranja je rekla da fotografije Eđšega u zapuštenom i jadnom stanju u kojem je bio, govore verno i upozoravajuće.

- Pustoš koja je ovde vladala zabeležila je kao opomenu za budućnost i danas je predstavlja svima. Na veliku sreću ovo zdanje, zalaganjem kako građana i gradskih otaca, uspelo je da se obnovi, i da se kao feniks iz pepela ponovo vine u visine i u život. Život koji mu je povratio stari duh i sjaj, koji je ova zgrada od 1890.godine imala. Ona je izgrađena za Novosadsko streljačko udruženje koje je bilo najstarije građansko udruženje u gradu – rekla je Ozer.  

Čila David je kazala okupljenima da je ljudsko sećanje ograničeno, ali srećom tu je fotografija da zabeleži i pamti umesto ljudi i da se smatra srećnom, jer joj je beleženje i dokumentovanje sastavni deo profesije.

Izložba je prikazana u okviru dvodnevne evropske konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima, koja je bila organizovana u dvorcu Eđšeg.

Tekst: A. J.

 

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Miloš Vučević EPS gradsko groblje jkp lisje horoskop almaško groblje betanija servisne informacije novi sad raspored sahrana i ispraćaja matična knjiga rođenih RHMZ centralno groblje u Futogu štrand havarija na vodovodu novorođenčad bebe bez struje porodilište isključenja struje dunav radosne vesti novosadsko porodilište vremenska prognoza novi sad horoskopski znaci novosađani bez vode servisne informacije sahrane raspored sahrana novi sad elektrovojvodina