U Engleskoj se pojavio novi soj virusa, širi se 70 odsto brže

U Engleskoj se pojavio novi soj virusa, širi se 70 odsto brže

Novi soj koronavirusa otkriven na jugoistoku Engleske možda se širi i 70 odsto brže, saopštio je na konferenciji za medije britanski premijer Boris Džonson, koji je za samo tri dana morao da promeni plan i uvede rigorozne mere u Londonu i na jugoistoku zemlje.

Britanski premijer je na konferenciji za novinare rekao da je nova varijanta koronavirusa zaslužna za ubrzano širenje zaraze na jugoistoku Engleske.

Novi virus se možda prenosi i do 70 odsto lakše, ali to su prvi podaci koji će biti podvrgnuti ispitivanjima – rekao je Džonson i ponovio da nema dokaza da novi soj virusa izaziva težu kliničku sliku, povećava mortalitet ili da će biti otporan na vakcinu.

Glavni naučni savetnik britanske Vlade Patrik Valans je rekao da je novi soj koronavirusa prvi put otkriven u Londonu i Kentu sredinom septembra.

Istakao je da je nova varijanta virusa sada dominantna u Londonu, pa je u sedmici koja je završena 9. decembra odgovorna za čak 62 odsto slučajeva zaraze u Londonu i 59 odsto na istoku Engleske.

Valans veruje da je novi soj virusa već prisutan i u drugim državama.

Glavni engleski medicinski zvaničnik Kris Viti je istakao da je u područjima gde je registrovan novi soj virusa značajno porastao i broj hospitalizovanih.

Boris Džonson je na konferenciji najavio da će od nedelje u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj biti uveden četvrti stepen restrikcija.

Saopštio je da je vlada odustala od najavljenog ublažavanja restriktivnih mera tokom božićnih praznika zbog porasta broja novoinficiranih zaraznijom varijantom virusa.

Na pitanje novinara kako je za samo tri dana promenio stav, Džonson je rekao da se pristup mora promeniti kada se promene i okolnosti, te da se ne sme zanemariti brzina kojom se širi nova varijanta virusa.

SZO prati situaciju

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je u bliskom kontaktu sa zvaničnicima Velike Britanije zbog nove varijante virusa kovid-19.

Oni (zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva) će i dalje deliti informacije i rezultate svoje analize i tekućih studija. Obaveštavaćemo države članice i javnost dok saznajemo više o karakteristikama ove varijante virusa i svim implikacijama – objavila je SZO.

Inače, novi soj virusa korona identifikovan je i u Južnoafričkoj Republici. Južnoafrički ministar zdravstva Zveli Mkize je objavio da prikupljeni dokazi snažno sugerišu da ovaj soj u zemlji pokreće drugi talas pandemije.

Holandija zabranila letove iz Velike Britanije

Holandija je zabranila letove iz Velike Britanije do kraja godine, pokušavajući da se zaštiti od nove vrste koronavirusa koji se širi južnom Engleskom.

Vlada je saopštila da reaguje na oštrije mere koje je uveo britanski premijer za London i jugoistok Engleske.

Holandija će sa ostalim zemljama Evropske unije razmotriti mogućnosti da “ograniče uvoz virusa iz Velike Britanije”.

Virusi uobičajeno mutiraju, a naučnici su pronašli hiljade različitih mutacija medju uzorcima virusa koji izaziva kovid 19. Mnoge od tih mutacija nemaju uticaja na brzinu širenja i težinu simptoma.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Postoje informacije

  pre 556 dana i 9 sati

  Agencija, organizacija koja je vlasnik više od 51% laboratorije u Vuhanu i mnogim istim takvim finansiranim širom Zemlje, treba da zaštiti izvore finansija - od strane bogataša koji stoje iza istraživanja, proizvodnje i puštanja virusa.
  Ime joj se sastoji od 3 slova, a to su E, O, A.
  Jedini njen cilj je prikrivanje pravih krivaca za sve ovo.
  Prema tome, nema kraja virusima dok se ne ustanove krivci za ovaj biološki rat.
  Prilično dobro znamo ko su, samo to treba i dokazati.

  Oceni komentar:
  0
  0