U EPS-u višak 2.500 zaposlenih a nedostaju im kvalifikovani radnici

U EPS-u višak 2.500 zaposlenih a nedostaju im kvalifikovani radnici

Kao jedan od većih problema u Elektroprivredi Srbije, stručnjaci, kao i Svetska banka i MMF, vide preveliki broj zaposlenih.

Prema zaključku Fiskalnog saveta Srbije, u EPS-u radi 10 odsto više radnika nego što je potrebno. Pored toga, stručnjaci smatraju da je neophodno graditi i dodatne kapacitete, za šta su potrebne velike uštede, piše N1.

U Elektroprivredi Srbije trenutno ima preko 25.500 zaposlenih. Procena Fiskalnog saveta je da je oko dve i po hiljade njih višak.

Prema našoj računici, u EPS-u je 10 odsto više zaposlenih. Takođe, procene su da će prosečna plata u 2020. biti oko 100 hiljada dinara –  rekao je Pavle Petrović iz Fiskalnog saveta.

Te plate primaju oni koji su višak, tvrdi novinar dnevnog lista Danas Aleksandar Milošević. S jedne strane, EPS ima višak zaposlenih, a s druge strane fali im kvalifikovana radna snaga.

Kada to vidite shvatite da oni imaju jako veliki broj ljudi koji im nisu potrebni, koje su nekim partijskim kanalima zapošljavali i primaju velike plate u EPS-u. A s druge strane fale im radnici koji bi taj sistem održali – naveo je Milošević.

Milošević poručuje da će, dugoročno, EPS morati da uštedi novac za izgradnju dodatnih kapaciteta, a jedan od načina za uštedu je otpuštanje jednog broja ljudi. Za sada, kaže, imaju dovoljno sredstava od građana i države, koja ih ne pritiska.

Oni sada sede i razmišljaju o lagodnoj poziciji u kojoj se nalaze, ne razmišljajući šta će biti sutra – smatra Milošević.

Sindikalni aktivista Dragoslav Ljubičić tvrdi da je najveći problem u poslovanju EPS-a u poslednjih 10-15 godina nejasna strategija kuda se ide sa reorganizacijom i loše upravljanje preduzećem.

Prema izveštaju Fiskalnog saveta, problemi koje EPS još mora da reši tiču se novih investicija, zaštite životne sredine, kao i veća cena za domaćinstva. Struja za građane Srbije od decembra je skuplja za 3,9 odsto, podseća N1.

Oceni vest:
7
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • milos

  pre 294 dana i 21 sat

  U EPS-u višak 2.500 zaposlenih a nedostaju im kvalifikovani radnici.
  Kao, manje - više, svuda u javnim preduzećima - zaposleni rodjaci, prijatelji, .... i Kurta i Murta...
  A kvalifikovanog kadra - N E M A!!!

  Oceni komentar:
  0
  7