U fiskalnim računima se nalazi hemikalija koja je štetna za zdravlje

U fiskalnim računima se nalazi hemikalija koja je štetna za zdravlje

Savremeno doba, koje obiluje raznovrsnim proizvodima, ima i svojih mana pa se tako dovodi u pitanje i zdravstvena bezbednost određenih hemikalija. Među njima je i Bisfenol A, koji se nalazi, između ostalog, i u fiskalnim računima a može da naškodi zdravlju ljudi.

U Evropskoj uniji će od iduće godine njegovo prisustvo biti ograničeno,  dok će se i u Srbiji to dogoditi u julu 2020. godine. Celu situaciju paradoksalnom čini i to da su potrošači u obavezi da uzmu račun, a mnogi su učestvovali u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi".

Skoro svi uzorkovani fiskalni računi, termalne rolne, bankarski slipovi i slični proizvodi sadrže Bisfenol A i to u znatno većim količinama, rezultat je istraživanja Alhema ("Alternativa za bezbednije hemikalije") i Instituta "Dr Milan Jovanović Batut".

- Mi smo u tim uzorcima detektovali visoke koncentracije Bisfenola A koji su se kretali od 0,6 do 0,9 procenata. To je čak 40 puta više od propisanih koncentracija Bisfenola A u termalnom papiru – rekla je Jasminka Ranđelović iz Alhema.

- Bisfenol A je jedna organska supstanca koja je po svojoj hemijskoj strukturi veoma slična ženskom polnom hormonu estrogenu i spada zbog te sličnosti u hemijskoj strukturi u endokrine distruktore, remeti rad hormonskog sistema, utiče na sve metaboličke procese u organizmu koji su hormonski povezani, kao što su dijabetes i gojaznost. On je zvanično klasifikovan na nivou Evropske unije kao toksičan po reprodukciju, utiče na plodnost, na smanjenje plodnosti i na razvoj ploda – dodala je Ranđelović.

Bisfenol A je najkomercijalnija hemikalija u svetu, čija godišnja proizvodnja iznosi pet miliona tona. Koristi se za proizvodnju tvrde plastike koja je nezamenljiva u proizvodnji kućnih aparata, naočara, sportskih rekvizita i mnogih drugih proizvoda. Ta supstanca u fiskalnom računu ima ulogu razvijača boje, kako bi sadržaj računa bio vidljiv.

- Što se tiče samog hroničnog kontakta sa računima, definitivno može da prođe kroz kožu i sve zavisi od količine i indirektna ili direktna štetnost za osobe koje te račune koriste. Šta je najjednostavnije, pa postoji termalni papir koji sadrži minimalne nivoe i kada smo ga već uz napor istraživača i nauke identifikovali kao rizik za zdravlje, onda ga jednostavno zameniti bezbednijim materijalom koji treba da se koristi u te svrhe – rekao je Momir Mikov sa Farmaceutskog fakulteta u Novom Sadu.

Potrošačima preostaje da se zaštite tako što neće stavljati račune u kesu sa sirovim namirnicama, da operu ruke nakon kontakta sa fiskalnim isečkom i da kopiraju račune za proizvode koji podležu garanciji, piše RTV.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

groblje odbojka sahrane sahrane novi sad Isključenje struje elektrovojvodina bez struje Daško i Mlađa novorođenčad OK Vojvodina smanjen pritisak vode bebe servisne informacije betanija JKP Vodovod i kanalizacija gradsko groblje lisje novosadsko porodilište epk 2021 Spens Elektrodistribucija Novi Sad almaško groblje servisne informacije novi sad radosne vesti bez vode Fruška gora raspored sahrana novi sad jkp lisje havarija na vodovodu isključenja struje