U Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" od jeseni specijalizovana odeljenja za hemiju i biologiju

U Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" od jeseni specijalizovana odeljenja za hemiju i biologiju

Najavljeno je i novih 11 IT odeljenja u zemlji, dok će za obrazovanje po dualnom modelu u Srbiji biti mesta za 2900 učenika i učenica...

U četiri gimnazije u Srbiji od jeseni bi trebalo da budu otvorena odeljenja za učenike i učenice sa posebnim sposobnostima za hemiju i biologiju.

Reč je o jedinstvenom programu, u kome će težište biti na ova dva predmeta, a koji će pripremati budući naučni podmladak za studije na brojnim fakultetima poput Poljoprivrednog, Medicinskog, Biološkog, Stomatološkog, Farmaceutskog, Tehnološkog, Veterinarskog…

- Inicijativa za otvaranje odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za hemiju i biologiju potekla od Zajednice gimnazija Srbije još pre četiri godine i  sada jeaktuelizovana. Hemija i biologija čine osnovu brojnih graničnih oblasti koje se danas izuzetno brzo razvijaju, poput biohemije i molekularne biologije. Otvaranje specijalizovanih odeljenja i jačanje prirodnih nauka u skladu je sa strateškim opredeljenjem i države, senata univerziteta u Beogradu i Novom Sadu i SANU – rekao je za "Danas" Radivoje Stojković, predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta.

Otvaranje specijalizovanih odeljenja za učenike i učenice sa posebnim sposobnostima za hemiju i biologiju je planirano u Petoj beogradskoj gimnaziji, novosadskoj "Jovan Jovanović Zmaj", niškoj "Bora Stanković" i Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je u petak 12. aprila da će upis u pomenuta specijalizovana odeljenja biti omogućen sadašnjoj generaciji malih maturanata. Šarčević  je naveo da će uslovi upisa u srednje škole biti identični kao lane, što znači da će testovi završnog ispita nositi maksimalno 40 poena, dok se 60 bodova može dobiti po osnovu uspeha iz osnovne škole.

Ministar je najavio da će i ove godine biti stroga kontrola u opštinama i okruzima u kojima su ranije zabeležene nepravilnosti.

Ove godine u gimnazijama u Srbiji biće otvoreno dodatnih 11 IT odeljenja, a 2.900 učenika će moći da upiše neke od obrazovnih profila po dualnom modelu.

Učenici i učenice osmog razreda u petak 12. aprila polagali su probni test iz matematike, dok u subotu 13. aprila polažu probne testove iz srpskog jezika i kombinovani.

Završni ispit se održava 17, 18. i 19. juna.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan