U Gradskoj kući dodeljena priznanja za 54 dobrovoljna davaoca krvi i 10 kolektiva

U Gradskoj kući dodeljena priznanja za 54 dobrovoljna davaoca krvi i 10 kolektiva

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi koji se obeležava 14. juna, u Gradskoj kući je održan prijem na kom su dodeljena priznanja za višestruke dobrovoljne davaoce koji su u prethodnoj godini ostvarili to pravo za 50, 75 i 100 puta datu krv, kao i kolektive-dobitnike plakete "Široko srce".

Za ostvarenih 100 davanja plaketu je primilo je pet davalaca krvi, za 75 davanja 8 davalaca, a za 50 davanja 41 davalac.

Plaketu "Široko srce" za 2023. godinu dobilo je deset kolektiva. Četiri plakete su otišle u tri novosadske srednje škole i Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici. Tri plakete su zasluženo uručene fakultetima Univerziteta u Novom Sadu, a preostale tri pripale su Javnim preduzećima, ustanovama i kompanijama koje su ostvarile najbolje rezultate na promociji i omasovljenju dobrovoljnog davalaštva krvi.

Priznanje za 100 davanja dobio je Zoran Danić koji je rekao da je krv prvi put dao kao gimnazijalac i nastavio sa davanjem do danas.

Mi smo svesni svoje uloge i zdravstvu i nadamo se da će i mladi krenuti našim stopama, a tokođe treba motivisati i privatne firme da davaocima daju slobodne dane za ovaj humani čin – kazao je Danić.


Član Gradskog veća za zdravstvo dr Dragan Stajić istakao je važnost ovakvih događaja.

 Pored toga što se na jedan skroman način zahvaljujemo najhumanijim i najhrabrijim među nama, oni skreću pažnju javnosti na važnost dobrovoljnog davalaštva krvi. Grad Novi Sad prepoznaje značaj svih pojedinaca, organizacija i institucija koje su ujedinjene na ovom važnom zadatku i nastaviće da ih prati i podržava u svim segmentima delovanja, kako bismo zajednički doprineli da se što više sugrađana podstakne na humanost. Kao lekar i kao dobrovoljni davalac krvi znam koliko je krv dragocena u spašavanju ljudskih života. Čestitam svim dobitnicima jubilarnih priznanja koji su 2022. godini čak 50, 75, i 100 puta dali krv, kao i kolektivima koji su ove godine zaslužili plaketu "Široko Srce". Još jednom vam se zahvaljujem što doprinosite spašavanju ljudskih života i želim vam puno zdravlja i sreće. Na kraju želim da se zahvalim i Crvenom krstu Srbije, Crvenom krstu Novog Sada i Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine jer zahvaljujući njima, njihovim volonterima i svim ovim plemenitim ljudima mi danas sa ponosom ističemo da Novi Sad ima ima dobro razvijeno i organizovano dobrovoljno davalaštvo krvi – rekao je član Gradskog veća za zdravstvo dr Dragan Stajić.

Prisutnima se na prijemu obratio i predsednik Crvenog krsta Novog Sada dr Bratoljub Brkljača i istakao da čovek ceo svoj život provede tražeći odgovore na neka više ili manje važna životna pitanja.

Često te odgovore ni ne nađe, ali kada se nađe na ovakvom skupu dobrih i humanih ljudi onda on može da zatvori oči i da otvori srce i govori iz njega i nađe odgovor na jedno od najvećih ljudskih pitanja, za šta je dobro činiti dobro? Dobro je činiti dobro, jer sve prolazi osim dobra koje smo učinili. Danas, kao i svaki put iznova kada imam čast da u ime onih mnogobrojnih, kojima je vaša krv život spasila, kažem jedno veliko i iskreno ljudsko hvala! Živi i zdravi bili! – izjavio je dr Brkljača.

V. d. direktora Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine dr Nevenka Bujandrić je takođe zahvalila je svim davaocima krvi na njihovoj humanosti.

Hvala vam što ste sa nama na svetski Dan dobrovoljnih davalaca krvi, za vašu velikodušnost, saosećajnost, za ljudsku dobrotu, i što ste izabrali da dajete krv jer za davanje krvi ne treba odvojiti puno vremena, ali treba imati srca i odlučiti se na jedan takav korak – naglasila je.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi službeno je ustanovila Svetska zdravstvena organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera, i ima zadatak da u celom svetu sinhronim manifestacijama proslavi i naglasi značaj miliona davalaca krvi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući hiljade života svaki dan. Ovogodišnji slogan po kojem se obeležava ovaj važan datum je "Bez davalaca krvi, životu su ruke vezane".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan