U Gradskoj kući najavljen 43. NOMUS

U Gradskoj kući najavljen 43. NOMUS

Кonferencija za novinare povodom 43. međunarodnog festivala umetničke muzike ''Novosadske muzičke svečanosti – Nomus 2018'' održana je u Gradskoj kući, a govorili su član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, umetnički direktor Festivala Marija Adamov i glavni i odgovorni urednik NOMUS-a Milan Radulović.

Кako je rečeno, Novi Sad će od 19. do 29. aprila biti mesto susreta uglednih umetnika i ansambala iz preko dvadeset zemalja sveta. Ukupno trinaest koncerata, koje će priređivati velika imena domaće i strane scene, odvijaće se u Sinagogi, Gradskoj kući i Srpskom narodnom pozorištu.

- Ovaj festival je jedna od najreprezentativnijih manifestacija našeg grada, i on godinama doprinosi kreiranju imidža Novog Sada kao mesta u kojem se dešavaju ekskluzivni kulturni događaji. Zbog toga smo ponosni na Muzičku omladinu koja zaista svake godine uspeva da nas prijatno iznenadi koncepcijom programa koji je uvek inovativan i više nego aktuelan. Grad takve kvalitete visoko vrednuje i svesni smo značaja NOMUS-a i kada je reč o prestižnoj evropskoj tituli koja nam je dodeljena za 2021. godinu – istakao je Dalibor Rožić.


Govoreći o programu organizatori su izdvojili nastup Beogradske filharmonije pod upravom slavnog maestra Danijela Rajskina, sa kojom će na otvaranju kao solista nastupiti pijanista Aleksandar Gavriljuk iz Ukrajine, kao i nastup svetske zvezde baroknog i klasičarskog repertoara – sopranistkinje Roberte Invernici i ansambla pod nazivom Akademija ''Hermans'' iz Italije kojim će ovogodišnji NOMUS biti zatvoren.

- Uložilili smo veliki trud i siguran sam da će kritika i publika to prepoznati. Na naše zadovoljstvo NOMUS se širi i nekoliko koncerata u našoj produkciji biće upriličeno van Novog Sada, pre svega nastup Vojvođanskog simfonijskog orkestra u Beogradu, a mladi solisti iz Linhenštajna predstaviće se u Školi za muzičke talente u Ćupriji – kazao je Milan Radulović i dodao da će ove godine umetnici koji učestvuju u programu dobiti na poklon autentičnu skulpturu koja simbolizuje povezivanje, a koju je kreirao vajar Miša Cvetičanin.

- Bez obzira na dugu tradiciju, NOMUS je iznova mlad, a Muzička omladina nenametljivo i uporno dokazuje da je ovakav festival neophodan deo kulturnog života Novog Sada, ali i neizostavan segment nacionalnog umetničkog blaga – naglasila je Marija Adamov.

ŽAN MIŠEL ŽAR NA UDARALJKAMA: Na konferenciji je najavljeno da će ovo izdanje Festivala obogatiti i dva nešto drugačija, neklasična programa - jedan će upriličiti vrhunski francuski umetnik Žil Apap s Duom ''Meduoteran'', poznat po virtuozitetu i jedinstvenim kombinacijama klasike, džeza i muzike naroda sveta, a drugi hrvatski ansambl udaraljki ''Sudar Percussion'' s programom koji se sastoji od niza kompozicija francuskog velikana Žana Mišela Žara, u posebnim verzijama za udarački ansambl.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe bez tople vode Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo betanija ljubavni horoskop OK Vojvodina Vreme u Novom Sadu novosadsko porodilište tajne horoskopa novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad horoskopski znaci novosađani bez struje horoskop JKP Vodovod i kanalizacija elektrovojvodina isključenje vode vojvodina ns seme bez grejanja novi sad isključenje grejanja vremenska prognoza bez vode Republički hidrometeorološki zavod isključenja struje begeč Srbija servisne informacije novi sad