U Gradskoj kući najavljen 43. NOMUS

U Gradskoj kući najavljen 43. NOMUS

Кonferencija za novinare povodom 43. međunarodnog festivala umetničke muzike ''Novosadske muzičke svečanosti – Nomus 2018'' održana je u Gradskoj kući, a govorili su član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, umetnički direktor Festivala Marija Adamov i glavni i odgovorni urednik NOMUS-a Milan Radulović.

Кako je rečeno, Novi Sad će od 19. do 29. aprila biti mesto susreta uglednih umetnika i ansambala iz preko dvadeset zemalja sveta. Ukupno trinaest koncerata, koje će priređivati velika imena domaće i strane scene, odvijaće se u Sinagogi, Gradskoj kući i Srpskom narodnom pozorištu.

- Ovaj festival je jedna od najreprezentativnijih manifestacija našeg grada, i on godinama doprinosi kreiranju imidža Novog Sada kao mesta u kojem se dešavaju ekskluzivni kulturni događaji. Zbog toga smo ponosni na Muzičku omladinu koja zaista svake godine uspeva da nas prijatno iznenadi koncepcijom programa koji je uvek inovativan i više nego aktuelan. Grad takve kvalitete visoko vrednuje i svesni smo značaja NOMUS-a i kada je reč o prestižnoj evropskoj tituli koja nam je dodeljena za 2021. godinu – istakao je Dalibor Rožić.


Govoreći o programu organizatori su izdvojili nastup Beogradske filharmonije pod upravom slavnog maestra Danijela Rajskina, sa kojom će na otvaranju kao solista nastupiti pijanista Aleksandar Gavriljuk iz Ukrajine, kao i nastup svetske zvezde baroknog i klasičarskog repertoara – sopranistkinje Roberte Invernici i ansambla pod nazivom Akademija ''Hermans'' iz Italije kojim će ovogodišnji NOMUS biti zatvoren.

- Uložilili smo veliki trud i siguran sam da će kritika i publika to prepoznati. Na naše zadovoljstvo NOMUS se širi i nekoliko koncerata u našoj produkciji biće upriličeno van Novog Sada, pre svega nastup Vojvođanskog simfonijskog orkestra u Beogradu, a mladi solisti iz Linhenštajna predstaviće se u Školi za muzičke talente u Ćupriji – kazao je Milan Radulović i dodao da će ove godine umetnici koji učestvuju u programu dobiti na poklon autentičnu skulpturu koja simbolizuje povezivanje, a koju je kreirao vajar Miša Cvetičanin.

- Bez obzira na dugu tradiciju, NOMUS je iznova mlad, a Muzička omladina nenametljivo i uporno dokazuje da je ovakav festival neophodan deo kulturnog života Novog Sada, ali i neizostavan segment nacionalnog umetničkog blaga – naglasila je Marija Adamov.

ŽAN MIŠEL ŽAR NA UDARALJKAMA: Na konferenciji je najavljeno da će ovo izdanje Festivala obogatiti i dva nešto drugačija, neklasična programa - jedan će upriličiti vrhunski francuski umetnik Žil Apap s Duom ''Meduoteran'', poznat po virtuozitetu i jedinstvenim kombinacijama klasike, džeza i muzike naroda sveta, a drugi hrvatski ansambl udaraljki ''Sudar Percussion'' s programom koji se sastoji od niza kompozicija francuskog velikana Žana Mišela Žara, u posebnim verzijama za udarački ansambl.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina bebe sahrane groblje epk 2021 sahrane novi sad Daško i Mlađa isključenja struje bez vode odbojka opens 2019 Isključenje struje gradsko groblje Fruška gora betanija jkp lisje radosne vesti lisje novosadsko porodilište almaško groblje servisne informacije Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad havarija na vodovodu novorođenčad raspored sahrana novi sad bez struje JKP Vodovod i kanalizacija Spens OK Vojvodina