U Gradskoj kući obeležen jubilej Aero-kluba ''Novi Sad''

U Gradskoj kući obeležen jubilej Aero-kluba ''Novi Sad''

Svečani prijem povodom obeležavanja 95 godina postojanja Aero-kluba ''Novi Sad'' održan je danas u Gradskoj kući u Novom Sadu, javljaju iz Kabineta gradonačelnika.

Kako se navodi u saopštenju, tom prilikom zaslužnima za unapređivanje rada Aero-kluba uručena su priznanja i to, najstarijem članu Aero-kluba ''Novi Sad'' Savi Ostojinu, komandantu Prve brigade kopnene vojske brigadnom generalu Željku Petroviću, komandantu Ratnog vazduhoplovstva i PVO majoru Dušku Žarkoviću, predsedniku Vazduhoplovnog saveza Srbije Labudu Bulatoviću, kao i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću.


Prema rečima predsednika Aero-kluba ''Novi Sad'' Dragoljuba Samardžića, 11. novembra 1923. godine, najviđeniji Novosađani na čelu sa Eugenom Dunđerskim su u Svečanoj sali Gradske kuće osnovali jedan od prvih aero-klubova tadašnje Кraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Odmah nakon toga, Novi Sad postaje centar regionalnih aero dešavanja, dobija prvi vojni aerodrom Sajlovo, Otadžbinsku vrhovnu komandu, Pilotsku akademiju, kao i Fabriku aviona "Ikarus". 

Danas Aero-klub ''Novi Sad'' deluje na aerodromu ''Čenej'', u njemu su iškolovane mnoge generacije vrsnih padobranaca, jedriličara i pilota, koji su ostvarili zapažene uspehe na vazduhoplovnim takmičenjima. U organizaciji Кluba održavaju se velika nadmetanja u padobranstvu, jedriličarstvu i motornom letenju, a priređuju se i atraktivni aero-mitinzi.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan