"U ime kulture": Borba udruženja za izmene zakona i ograničenje rijalitija

"U ime kulture": Borba udruženja za izmene zakona i ograničenje rijalitija

Učesnici inicijative "U ime kulture" najavili su promenu zakona kojim će se ograničiti rijaliti programi i poboljšati kulturni sadržaj za decu i maloletnike. Da bi zakon bio i zvanično predložen, potrebno je sakupiti 30.000 potpisa. Oni će se prikupljati od 23. do 30 juna.

Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti kaže za N1 da se radi o dopunama Zakona o elektronskim medijima i dodaje da i kod postojećeg zakona postoje odredbe kojima se zabranjuje promovisanje nasilja, koje se, dodaje, krše.

- Da propišemo zakonske limite, da se zabrani prikazivanje rijalitija u vreme kada su deca izložena, samo tri sata dnevno da može rijaliti, pola sata dečijeg kulturnog programa, pola sata kulture za maloletnike i zabranu emitovanja rijalitija uživo, jer se tako ne kontroliše sadržaj. Tekst izmena je predat, imamo rok od sedam dana da skupimo 30.000 potpisa da postane zvaničan predlog zakona – navodi Manojlović.

Kako je rekao, i ministar kulture Vladan Vukosavljević je pre godinu dana izašao s inicijativom da televizije krše zakon emitovanjem rijaliti programa, ali je, kaže Manojlović, "ministar prošao kroz medijskog toplog zeca od strane tih televizija".

On je napomenuo da su REM-u već podnosili više prijava zbog programa.  

- Zbog nasilja u rijalitijma, zbog promovisanja nadrilekarstva, REM ni na jednu prijavu nije reagovao, slučaj s pištoljem u rijalitiju je odbacio uz neverovatno obrazloženje. Dostavili smo snimak s jutjuba i oni su rekli da nisu nadležni za utvrđivanje šta se dešava na jutjubu. REM iz različitih razloga nema institucionalne ili neke druge kapacitete i mi ćemo propisati limite da vi više ne možete nekim smicalicama da opravdate nešto – rekao je on i dodao da u Hrvatskoj nema ograničenja koja oni traže izmenama zakona, ali da se tamo televizije pridržavaju pravila jer znaju da će nadležno telo reagovati, prenosi N1.

Marina Pavlić iz organizacije "Srbija u pokretu" je rekla da njihovo udruženje jednom godišnje ima nacionalne kampanje i da su se sada odlučili na promociju kulture jer, kaže, postoji interes zajednice da se bori za tu temu.

- Rijaliti kao forma nije problem sam po sebi, meni se desilo kada sam okretala kanale, videla sam scenu gde mladić udara damu koja plače i to me je potreslo. Sama situacija da postoje kamere i da niko ne reagije je šokantna, shvatite da mora da se reaguje jer to gledaju i deca – poručila je ona.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskop bez vode gradonačelnik Miloš Vučević štrajk poštara raspored sahrana novi sad jkp lisje betanija JKP Vodovod i kanalizacija zodijak raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije novi sad novosadsko porodilište obustava rada klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe pošte srbije Elektrodistribucija Novi Sad bez struje isključenje vode astrologija servisne informacije Bukovac dnevni horoskop elektrovojvodina isključenja struje sahrane novi sad Isključenje struje novorođenčad vremenska prognoza novi sad štrajk u pošti