U Karlovačkoj gimnaziji će učiti dva nova jezika

U Karlovačkoj gimnaziji će učiti dva nova jezika

U Karlovačkoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima, najstarijoj u Srba, đaci će od naredne školske godine imati mogućnost da izučavaju još dva strana jezika – japanski i norveški. U oba odeljenja, planom upisa, biće mesta za po 12 učenika. Tako će se uvođenjem norveškog i japanskog jezika u čuvenoj gimnaziji izučavati ukupno devet stranih jezika – od italijanskog, španskog, engleskog, nemačkog, ruskog, kineskog i francuskog.

Objašnjavajući otkud ideja da prvi u nastavu uvedu norveški jezik, Radenko Kovačević, direktor Karlovačke gimnazije, kaže da je inicijativa za norveški, ali i japanski jezik, postojala i pre četiri godine, ali da tada to nije ostvareno iz proceduralnih razloga.

- Norveški jezik je novim nastavnim planom i programom predviđen za filološke gimnazije – kaže za "Večernje novosti" Kovačević, napominjući da je odluka škole doneta nakon sprovedene ankete koja je pokazala da je među učenicima najveća zainteresovanost upravo za norveški, ali i japanski jezik. - U Filološkoj gimnaziji u Beogradu, već je zastupljen japanski jezik.

Osim jezika, po rečima sagovornika, đaci uče i o kulturi i tradiciji tih država. Gimnazija je uputila poziv na saradnju ambasadama Norveške i Japana. To podrazumeva raznolikost kulturnih sadržaja, tematske radionice, razmenu đaka, kao i boravak naših učenika u tim zemljama kako bi što bolje naučili jezik.

- Znamo da su ove dve zemlje poznate po tome što ulažu u škole u Srbiji – predočava Kovačević, i navodi da Gimnazija ima odličnu saradnju sa Ambasadom Kine, ali i sa nadležnim institucijama čiji jezici se izučavaju u ovoj školi. - Iz Konfučijevog instituta nam dolaze dva lektora za kineski jezik.

BESPLATNE PRIPREME

U Karlovačkoj gimnaziji je i ove godine organizovana besplatna pripremna nastava. Po Kovačevićevim rečima, besplatne časove pohađa 160 učenika raposređenih u šest grupa.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pravo i Pravda za Vojvodinu

  pre 413 dana i 48 minuta

  bilo bih dobro da Vojvodina raspise referendum poput Crne Gore meni je koji god Crnogorac rekao zadovoljan je referendumom.i sve nacije bih uzivale

  Oceni komentar:
  0
  0
Spens novosađani Republički hidrometeorološki zavod odbojka Hitna pomoć sahrane bez vode elektrovojvodina bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo matičar novosadsko porodilište Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje vremenska prognoza novi sad novorođenčad jkp lisje Vreme u Novom Sadu raspored sahrana novi sad betanija gradsko groblje policijska uprava novi sad vremenska prognoza uskrs novi sad sremski karlovci isključenje vode servisne informacije JGSP "Novi Sad" servisne informacije novi sad