U Karlovačkoj gimnaziji će učiti dva nova jezika

U Karlovačkoj gimnaziji će učiti dva nova jezika

U Karlovačkoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima, najstarijoj u Srba, đaci će od naredne školske godine imati mogućnost da izučavaju još dva strana jezika – japanski i norveški. U oba odeljenja, planom upisa, biće mesta za po 12 učenika. Tako će se uvođenjem norveškog i japanskog jezika u čuvenoj gimnaziji izučavati ukupno devet stranih jezika – od italijanskog, španskog, engleskog, nemačkog, ruskog, kineskog i francuskog.

Objašnjavajući otkud ideja da prvi u nastavu uvedu norveški jezik, Radenko Kovačević, direktor Karlovačke gimnazije, kaže da je inicijativa za norveški, ali i japanski jezik, postojala i pre četiri godine, ali da tada to nije ostvareno iz proceduralnih razloga.

- Norveški jezik je novim nastavnim planom i programom predviđen za filološke gimnazije – kaže za "Večernje novosti" Kovačević, napominjući da je odluka škole doneta nakon sprovedene ankete koja je pokazala da je među učenicima najveća zainteresovanost upravo za norveški, ali i japanski jezik. - U Filološkoj gimnaziji u Beogradu, već je zastupljen japanski jezik.

Osim jezika, po rečima sagovornika, đaci uče i o kulturi i tradiciji tih država. Gimnazija je uputila poziv na saradnju ambasadama Norveške i Japana. To podrazumeva raznolikost kulturnih sadržaja, tematske radionice, razmenu đaka, kao i boravak naših učenika u tim zemljama kako bi što bolje naučili jezik.

- Znamo da su ove dve zemlje poznate po tome što ulažu u škole u Srbiji – predočava Kovačević, i navodi da Gimnazija ima odličnu saradnju sa Ambasadom Kine, ali i sa nadležnim institucijama čiji jezici se izučavaju u ovoj školi. - Iz Konfučijevog instituta nam dolaze dva lektora za kineski jezik.

BESPLATNE PRIPREME

U Karlovačkoj gimnaziji je i ove godine organizovana besplatna pripremna nastava. Po Kovačevićevim rečima, besplatne časove pohađa 160 učenika raposređenih u šest grupa.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pravo i Pravda za Vojvodinu

  pre 349 dana i 14 sati

  bilo bih dobro da Vojvodina raspise referendum poput Crne Gore meni je koji god Crnogorac rekao zadovoljan je referendumom.i sve nacije bih uzivale

  Oceni komentar:
  0
  0
isključenja struje jp sportski i poslovni centar vojvodina vremenska prognoza gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novorođenčad Republički hidrometeorološki zavod epidemija gripa servisne informacije novi sad zdravlje jkp novosadska toplana bez grejanja betanija klinika za ginekologiju i akušerstvo novosađani novosadsko porodilište isključenje grejanja vremenska prognoza novi sad Vreme u Novom Sadu novi sad bez vode novosadska policija Isključenje struje elektrovojvodina Elektrodistribucija Novi Sad Vreme u Srbiji isključenje vode bez struje Spens bebe JKP Vodovod i kanalizacija