U Kini projektuju novi grad za doba posle korona virusa

U Kini projektuju novi grad za doba posle korona virusa

Jednom arhitektonskom studiju iz Barselone kineske vlasti poverile su projektovanje potpuno novog grada koji će, u doba posle Kovida -19, svojim stanovnicima pružati sve pogodnosti za život u slučaju novih pandemija.

Grad, nazvan Sjongan, nalaziće se u blizini Pekinga, a između ostalog, odlikovaće se stambenim blokovima izgrađenim od drveta, malim poljoprivrednim gazdinstvima na krovovima zgrada i korišćenjem obnovljivih izvora energije, piše Politika. Stanovi će imati velike balkone, a u slučaju uvođenja ograničenja kretanja zbog eventualnih pandemija, stanari će imati dovoljno prostora za obavljanje svakodnevnih radnih obaveza od kuće.

Zahvaljujući instaliranim zajedničkim 3D štampačima, neke od resursa potrebnih za život stanovnici ovog grada budućnosti će sami moći da proizvode. Namera arhitekata je da grad predstavlja novi standard koji će, u eri posle Kovida-19, moći da se primenjuje i drugde u svetu, a u njegovoj promociji učestvuje i kineski predsednik Si Đinping.

Glavni arhitekta Vinsente Gvaljar ističe da se predloženim rešenjem stvara novi život u gradskim sredinama koji će biti zasnovan na cirkularnoj bioekonomiji.

Oceni vest:
0
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan