U Kliničkom centru Vojvodine primenjuje se novi inovativni lek protiv korona virusa

U Kliničkom centru Vojvodine primenjuje se novi inovativni lek protiv korona virusa

U Kliničkom centru Vojvodine počeli su sa primenom inovativnog leka protiv kovida - Regenerona, koji sprečava teži oblik bolesti i smanjuje broj hospitalizacija. Kako navode u toj zdravstvenoj ustanovi, imaju odlično iskustvo i sa lekom Bamlanivimab, koji je u upotrebi više od mesec dana, zahvaljujući kojem je znatno smanjen broj prijema u bolnicu.

Regen-Cov 2, super koktel antitela, triju farmaceutskih kompanija Regeneron Farmaceutikal, Ilaj Lili i Hofman la Roša, stigao je u Srbiju pre desetak dana, a Klinički centar Vojvodine bio je među prvim ustanovama koje su počele da ga primenjuju u crvenoj zoni dnevne bolnice.

Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine: – Pacijent dođe, uradi se osnovna laboratorijska pretraga, koja je takođe jedan od parametara da se ovi lekovi primenjuju i identifikuju faktori rizika, i u vidu kratkotrajne intravenske infuzije lek se primenjuje, a potom pacijent odlazi na dalje kućno lečenje.

Ona dodaje da je reč o visoko efikasnom leku, kombinaciji monoklonskih antitela – kazirivimaba i imdevimaba, koji se daje u prvih 10 dana od pojave simptoma koronavirusa, starijima od 65 godina, pre svega onima koji boluju od neke hronične bolesti, a kod kojih postoji rizik za razvojem teške forme.

Jasno je pokazano da su se gojaznost, tip 2 dijabetesa, arterijska hipertenzija pokazali kao značajni faktori rizika za češće obolevanje od Kovid 19 virusne infekcije, teže kliničke slike i bržeg razvoja scenarija ka razvoju komplikacija  kaže Edita Stokić.

Do takvog scenarija, kako kažu u Kliničkom centru Vojvodine, nije dolazilo nakon primene Regenerona i srodnog leka Bamlanivimaba, koji su deo protokola u lečenju. Prva ispitivanja efikasnosti Bamlanivimaba, koji se u toj ustanovi primenjuje mesec i po dana, pokazala su da su se kod više od 70 pacijenata koji su primili terapiju, simptomi povukli za nekoliko dana, a da je svega dvoje ostalo na bolničkom lečenju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan