U kojim državama su nam otvorena vrata, a gde ne možemo ući ni vakcinisani

U kojim državama su nam otvorena vrata, a gde ne možemo ući ni vakcinisani

Ni posle više od godinu i po dana od početka pandemije, putovati po svetu nije jednostavno.

Iako su mnoge zemlje rešile da koliko-toliko otvore svoje granice, bez potvrde o vakcinaciji i PCR testa se gotovo ne može na put.

Ono što dodatno komplikuje organizaciju putovanja je podatak da mnoge zemlje priznaju jedino vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove, eventualno i one koje su zeleno svetlo dobile od Svetske zdravstvene organizacije, piše RTS.

Vakcine koje su odobrile EMU i ZSO:

Evropska medicinska agencija je do sada odobrila Komirnati (Fajzer), Spajvaks (Moderna), Vakszevria (Astrazeneka), Jansen (Džonson end Džonson).

Svetska zdravstvena organizacija priznaje još i Kovišild (Astrazeneka za indijsko tržište), kao i kineske vakcine Sinofarm, koja se daje u Srbiji, i Sinovak.


Tako će strane državljane koji su vakcinisani ruskom ili kineskom vakcinom većina zemalja tretirati kao nevakcinisane. A nema mnogo nama bliskih turističkih destinacija na kojima su nevakcinisani dobrodošli.

Italija, Austrija, Češka, Španija, Nemačka

Na vožnju venecijanskim gondolama turisti iz Srbije koji nisu primili Fajzerovu ili Astrazenekinu vakcinu, mogu da zaborave, jer u tom slučaju Italija traži da obavezno odete u karantin.

Plan propada i onima koji bi da putuju u Austriju, a primili su rusku vakcinu, jer ona u ovoj zemlji nije dovoljan razlog da se ne ide u samoizolaciju.

Za ulazak u Češku potrebno je da ste imunizovani nekim od cepiva koje priznaje EU. Slično je i u Španiji, osim ukoliko dokažete da putujete iz preke potrebe, a za to morate da imate pozivno pismo i urađenu rezervaciju karata.

Francuska od vakcina priznaje Fajzer, Modernu, Astrazeneku i Džonson & Džonson.

Ukoliko ste primili Sinofarmovu ili Sputnjik V vakcinu, to vam nije dovoljan uslov ni za ulazak u Nemačku.

Gde su nam širom otvorena vrata

Kriterijume za ulazak u zemlju diktira trenutna epidemijska situacija, pa ih države često koriguju. Zato je neophodno dobro proveriti da li ispunjavate aktuelne uslove, i to najmanje dva puta – pre nego što počnete da se spremate za put, ali i na sam dan kada u tu zemlju treba da uđete.

Prema podacima sa sajta Ministarstva spoljnih poslova, trenutno u samo osam zemalja sveta državljani Srbije mogu da uđu bez kovid dokumenta.

Od zemalja EU, samo u Mađarsku, za koju vam i u ovoj novoj normalnosti treba jedino pasoš, javlja RTS.

Od država koje nas okružuju, slobodno se može putovati samo u Bosnu i Hercegovinu, dok u Severnu Makedoniju , Crnu Goru, Albaniju možete ući sa bilo kojom vakcinom, negativnim testom ili potvrdom o preležanoj bolesti.

Rumunija prima sve vakcinisane i one koji su preležali Kovid-19, a ukoliko nameravate da se u toj zemlji zadržite manje od 72 sata, možete putovati samo sa PCR testom.

Hrvatsku državljani Srbije mogu ući uz "opravdani razlog", kao i uz neki od standardnih uslova – potvrda, test ili bilo koja vakcina.

Zeleno svetlo za sve vakcine koje se koriste u Srbiji dala je i Turska, a na put se može i samo sa testom ili potvrdom o preležanoj bolesti.

U Bugarsku nam ulazak nije dozvoljen, kao ni u neke druge zemlje sveta – što zbog toga što su Srbiju stavile na listu rizičnih područja, što zbog potpunog zatvaranja granica za sve goste iz inostranstva.


Osim BiH i Mađarske, u ovom trenutku bez ikakvih potvrda i testova državljani Srbije mogu putovati samo još u Meksiko, Centralnoafričku Republiku, na Jamajku.

Ni test ni vakcina nisu potrebni za Kostariku, Palau i Pakistan, ali se tamo ili meri temperatura, ili odlazi na lekarski pregled po dolasku, ili se popunjava zdravstveni obrazac, ili se zahteva posebno zdravstveno osiguranje koje pokriva i kovid, saznaje RTS.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan