U kojim zemljama je građanima Srbije potrebna međunarodna vozačka dozvola i kako je izvaditi

U kojim zemljama je građanima Srbije potrebna međunarodna vozačka dozvola i kako je izvaditi

Srbija ima potpisane sporazume o međusobnom priznanju vozačkih dozvola sa velikim brojem zemalja Evrope, ali ne u svim.

Pre nego što krenete na put sopstvenim automobilom, proverite na sajtu Ministarstva spoljnih poslova da li je neophodno da posedujete i međunarodnu vozačku dozvolu za zemlju u koju planirate da putujete.

Prema trenutnim podacima na sajtu, međunarodna dozvola, pored važeće nacionalne, potrebna je za Belorusiju, Island, Monako, Norvešku, San Marino, Francusku, Holandiju, Švedsku,Češka i Italiju.

Sporazum o priznavanju i zameni vozačkih dozvola između Republike Srbije i Republike Italije prestao da važi 8.4.2018. godine. U toku su pregovori između nadležnih organa R. Srbije i R. Italije o produženju ovog Sporazuma – navodi se na sajtu MSP Srbije.

Za Španiju, Luksemburg i Andoru se navodi da se može voziti sa dozvolom iz Srbije, ali da se ipak preporučuje i međunarodna vozačka.

U Portugaliji sa vozačkom iz Srbije možete voziti sopstveni automobil, ali ukoliko iznajmite rentakar onda je neophodna međunarodna vozačka dozvola.

Za Češku, iako se navodi da je potrebna međunarodna, piše i da ta država priznaje vozačke dozvole Srbije na novom obrascu za kraći boravak u svrhu turizma, poslovnog boravka ili tranzita.

Tokom turističkog boravka u Ruskoj Federaciji upravljanje motornim vozilom moguće je sa vozačkom dozvolom Srbije, ali uz jedan uslov. Naime, potreban je prevod dozvole na ruski jezik kod ovlašćenog sudskog tumača ili međunarodna vozačka dozvola u skladu sa Bečkom konvencijom o drumskom saobraćaju iz 1968. godine.

Za Belgiju i Veliku Britaniju nema podataka na sajtu MSP i MUP.

Za ostale zemlje se ističe da važe vozačke dozvole iz Srbije, ali svaka ograničava tu mogućnost u zavisnosti od toga koliko dugo boravite.

Kako se navodi na sajtu Auto-moto saveza Srbije, izdavanje međunarodne vozačke dozvole se vrši na lični zahtev i uz prisustvo korisnika. Uz zahtev za izdavanje se prilaže dokumentacija:

• važeća lična karta – na uvid

• važeća vozačka dozvola, na osnovu koje se zahteva izdavanje međunarodne vozačke dozvole na uvid, kao i fotokopija te dozvole

• 2 fotografije formata 35 mm x 45 mm koje ispunjavaju uslove za izdavanje vozačke dozvole

• dokaz o uplati propisane naknade.

Naknada za izdavanje dozvole iznosi 2.000 dinara i uplaćuje se na licu mesta.

Lice koje podnosi zahtev, mora da priloži dokaz i o uplati republičke administrativne takse u iznosu od 830,00 dinara (za zahtev 290,00 dinara i 540,00 dinara za izdavanje).

Račun primaoca je: 840-742221843-57, primalac je Republika Srbija, a poziv na broj se razlikuje u zavisnosti od opštine u kojoj se izdaje dozvola.

Međunarodna vozačka dozvola važi tri godine od datuma izdavanja, osim u slučaju kada važnost nacionalne vozačke dozvole ističe pre tog roka.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan